Klimabehandling er ingen badeferie

Omtale

Klimabehandling er en behandlingsform, som hvert år benyttes af mange danske psoriasispatienter – herunder også børn og unge. Foreningen tilbyder hvert år unge muligheden for i samlet flok at rejse på klimabehandling ledsaget af kompetente voksne.

Behandlingen foregår ved hjælp af naturens egen medicin, nemlig luftens og vandets mineraler og ikke mindst - solens stråler. Denne specielle form for behandling henvender sig mest til patienter med svær psoriasis og er et alternativ til en indlæggelse på en hudafdeling.

Lys, bade – og afstresning er kodeordet til bedring

Behandlingen består i korte træk af solbadning og badning i Det Døde Hav, som har en høj koncentration af salt og andre mineraler. Behandlingen tilrettelægges af stedets sygeplejersker, som ud fra patientens hudtype og lysfølsomhed tilrettelæggeren behandlingsplan. Foruden lys og bade bidrager afkoblingen fra hverdagens stress og jag formentlig også til en hurtig bedring af sygdommen.

De unge, som er visiteret til klimabehandling, rejser med rejseudbyderen 1BedreLiv til Ein Gedi Guest House ved Det Døde Hav, hvor foreningens unge altid gennemfører deres behandling. For mange psoriasispatienter kan et sådant ophold spare dem for en hospitalsindlæggelse. Et ophold i Israel strækker sig normalt over fire uger. De unge oplever et fantastisk sammenhold – og nogle oplever for første gang at være sammen med andre i samme situation, hvilket kan have stor betydning for en psoriasispatient, der kan føle sig meget alene med sin sygdom.

De unges base i fire uger

Kibbutz Ein Gedi ligger i den nordlige ende af Det Døde Hav, i Negev-ørkenen på et plateau, hvorfra man har et fantastisk udsyn ud over Det Døde Hav. Kibbutzen er en grøn og frodig oase, selvom den ligger ude midt i ørkenen. Kibbutzen driver et hotel, Ein Gedi Guest House, hvor de unge bor, og Ein Gedi Spa, et wellnesscenter.

”Vi ankom den 2. april 2017, seks trætte, men spændte mennesker til Ein Gedi, den smukkeste oase i Negev-ørkenen. Mange kommer hertil pga. solens og havets effekt på huden. Det Døde Hav er verdens lavest beliggende sø med en saltholdighed på omkring de 31,5 %. På grund af det høje saltindhold findes der intet højerestående liv, deraf navnet,” fortæller Anne-Mette Hansen, leder af ungeholdet.

Så starter behandlingen

Sollyset kan sammen med det kraftigt saltholdige vand have gavnlig effekt på psoriasis. På grund af Det Døde Havs unikke geografiske beliggenhed mere end 400 meter under havets overflade, kan man opholde sig i solen i langt flere timer, end man kan andre steder på jorden. Det skyldes, at UVB-strålerne, som er dem, man bliver forbrændt af, ikke så let kan trænge helt ned til dette lavtliggende område.

”Vi finder hurtigt vores plads i ’solariet’, som vi kalder stedet, hvor behandlingen finder sted. ”Solariet” er et afskærmet område, som er delt op i en kvinde- og mandeafdeling - og en fællesafdeling. Stedet er kun for danske psoriasispatienter. De tre første dage af behandlingen er vi kun i ’solariet’ til kl. 12.00, da huden lige skal vænne sig til solen. Alle fra holdet var også en tur i Det Døde Hav, da deres hud allerede var klar på anden dag til at komme i vandet. Der bliver kæmpet en hård kamp på briksen, men alle er top motiveret, da deres hud viser tydelige fremskridt. Psoriasissen er på nuværende tidspunkt mere eller mindre glattet helt af,” beretter Anne-Mette.

Et godt sammenhold

Hjemme på værelser skal de unge også vænne sig til nye ting, men de finder hurtigt ind i rytmen, og behandlingen forløber planmæssigt.

”I løbet af den første uge har vi pædagoger forsøgt at styrke fællesskabet, som er alfa og omega for, at hele forløbet skal gå på bedste vis. Vi har været på aftentur til Ein Bokeq, der er en ”hotelby”, som skyder op i himlen efter en god køretur på en halv time igennem den golde ørken langs Det Døde Hav fra Ein Gedi. Der var god mad og hyggelig shopping, før turen atter gik hjem til kibbutzen, hvor sengen kaldte efter en lang dag,” fortæller Anne-Mette og forsætter:

”Vi har været på en vandretur til Det Skjulte Vandfald (Wadi Arugut), som dog ikke er en af vores fridage, men en del af behandlingen, da vi er i solen under hele turen. Wadi Arugut er et af flere vandfald i Ein Gedi området. De unge mennesker syntes, det var en rigtig god tur, men meget hård pga. varmen og terrænet.
Vores tur til Davids kilden (Nahal David) med guide var de unge glade for, da turen ikke var så hård fysisk som vores første vandretur til Det Skjulte Vandfald.”

”Vi er gået ind i tredje uge, og de første fire dage i denne uge er gået med intens behandling, hvor vi har ligget i solen til kl. 15.45 hver dag. Det har været nogle lange ”arbejdsdage” for de unge, som har gjort et super godt stykke arbejde, og som bliver belønnet med halvanden fridag fra solen, hvor vi skal på ørkentur,” slutter Anne-Mette.

Det bliver stort for ungeholdet, når der i den sidste uge kommer fint besøg fra Danmark. Bubber, som er ambassadør for Psoriasisforeningen, kommer på besøg for at interviewe de unge på holdet og nogle af de voksne omkring klimabehandling og det at leve med psoriasis, til bladet ’Ude og Hjemme’.” 

Om ungeholdet
Det er dermatologerne, der visiterer de unge patienter til klimabehandling i Israel. Opholdet arrangeres af firmaet 1Bedre Liv. Da 1Bedre Liv ikke kan tage ansvar for børn og unge under 18 år, stiller Psoriasisforeningen to ledere/pædagoger til rådighed for de børn og unge under 18, der ikke er ledsaget af en voksen. Lederne har ansvaret for børnene og sørger for alt det praktiske under opholdet sammen med personalet i kibbutzen. De holder opsyn, sikrer et højt niveau af information og støtte – og holder god kontakt til de pårørende derhjemme.

Vil du vide mere om ungeholdet, er du velkommen til at kontakte Psoriasisforeningen på telefon 36 75 54 00 eller på e-mail LK@psoriasis.dk eller du kan finde oplysninger på www.psoriasis.dk.

Kontakt

Landskontoret

Hovedkontor
36 75 54 00

Kontakt Psoriasisforeningen på telefon

+45 36 75 54 00

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.