Forsker står med en petriskål, i hjørnet af billedet er logo for Psoriasis Forskningsfonden.

Landsindsamling: Støt forskerne i jagten på svar

På siden her vil der løbende komme mere information og opdateringer fra landsindsamlingen, følg med - og donér i dag.

Kan vi få huden til at glemme psoriasis? Virker kosttilskud mod psoriasis? Kan vi styrke effekten af lokalbehandling? Hvordan påvirkes psoriasis af kost og livsstil? Hvilken rolle spiller tarmbakterier ved psoriasisgigt? 

Det er alle spørgsmål i centrum af nogle af de adskillige projekter, som Psoriasis Forskningsfonden har bevilliget legater de senere år - og som du kan læse mere om længere nede på siden (hvor vi deler fem fascinerende projekter). Men det kniber med donationer. 

Spred budskabet om vores landsindsamling til forskning i hele april måned - og donér 200 kr. allerede nu. Så er du med til at sikre fremtidens psoriasisforskning - og hjælpe forskerne i jagten på svar. 

Klik her og donér fx 200 kr. direkte til Psoriasis Forskningsfondens MobilePay (51 547)

Hvis du klikker på linket ovenfor, bliver du ledt til fondens MobilePay (via link til MobilePay-appen). Ønsker du et andet beløb, kan du selv ændre det. Du kan også bruge QR-koden nederst på siden.

Din donation går ubeskåret til forskning. 

Er forskning i psoriasissygdomme vigtigt for dig? Så håber vi virkelig, at du vil støtte landsindsamlingen med en donation i dag. 

De fem forskere: Fra kosttilskud, lokalbehandling og huskeceller til livsstil og tarmbakterier

Gennem tiden har forskningsfonden støttet en lang række vigtige og banebrydende projekter. I kampagnen for landsindsamlingen medvirker fem forskere, som fonden har bevilliget legater de senere år. 

Læs mere om de fem forskeres fascinerende projekter her:

Et ”naturligt” håndkøbspræparat der kan bedre psoriasis uden bivirkninger – og måske endda blot tages som pille? 

Næstefter en egentlig kur kunne det meget vel være den største drøm for de fleste psoriasispatienter. Alligevel er der næsten ingen forskning på effekten af kosttilskud mod psoriasissygdomme. 

Det har denne forsker sat sig for at ændre på. Klik på pilen under billedet for at læse mere. 

Grafik med Priyanka Ø. Pagh vedr. forskningsprojekt om kosttilskud og psoriasis

Læs om Priyankas projekt: Virker kosttilskud mod psoriasis?

Priyanka Ø. Pagh fik i 2024 støtte af Psoriasis Forskningsfonden til sit projekt, der har til formål at undersøge effekten af over 30 forskellige kosttilskud mod psoriasis i huden.

Bl.a. kigger hun på vitaminer, mineraler, fiskeolie, fedtsyre, kollagen og hyaluronsyre i et systematisk review, som det kaldes. 

”Psoriasis har stor indvirkning på livskvaliteten, og samtidig kan behandling give både udfordringer og bivirkninger. Derfor er mange patienter optaget af, hvad de selv kan gøre for bedring af sygdommen på andre måder end den konventionelle, medicinske behandling. Her er diverse kosttilskud et stort interessepunkt. Desværre er der for nuværende næsten ingen evidens på området,” forklarer uddannelseslæge ved Aarhus Universitetshospital, Priyanka Ø. Pagh, om baggrunden for projektet. 

Det er hensigten, at studiets resultater vil kunne skabe overblik over brugen og den mulige effekt af en lang række kosttilskud – og danne grundlag for efterfølgende randomiserede kliniske forsøg samt retningslinjer for behandling.

Sådan udføres forskningen
Projektet samler data fra eksisterende forskning ved at gennemgå 4.700 strategisk udvalgte forskningsartikler, der har undersøgt effekten mod psoriasis af en lang række forskellige kosttilskud. Til sammenligning holdes resultaterne (effekten af kosttilskuddene) op imod undersøgelser med andre virkestoffer herunder placebo. Der inkluderes studier, der vurderer effekten ud fra kliniske parametre (PASI, DLQI) såvel som kombineret med laboratorieparametre.

De udvalgte kosttilskud, som undersøges i studiet, er: zink, vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin D, vitamin E, fiskeolie inkl. omega-3, keratiner, kobber, selen, Eicosapentaenoic acid, fosfor, fedtsyre, arginine, docosahexaenoic acid, magnesium, curcumin, riboflavin, prebiotika, lecithins, luteolin, thiamine, biotin, reserveratrol, ubiquinone, calcium, collagen, hyaluronsyre og quercetin.

Projektets titel er: ”Exploring Dietary Supplements for Psoriasis Management: A systematic Review” på dansk "Undersøgelse af kosttilskud til håndtering af psoriasis: Et systematisk review”. Resultater forventes i 2025.

 

Langt de fleste med psoriasis har været igennem ”møllen” – lokalbehandling på recept er førstevalg til behandling af klinisk let til moderat sværhedsgrad. 

Næsten ligeså mange har nok oplevet frustration over behandlingen, der ofte fedter, skal påføres flere gange dagligt og følges med behandlingsplan i en længere periode, for at opnå en, for mange temmelig middelmådig, effekt. 

Derfor har denne forsker undersøgt, hvad der kan gøres for at maksimere de gode resultater ved lokalbehandling. Klik på pilen under billedet.  

Grafik med Mathias T. Svendsen vedr. forskningsprojekt om lokalbehandling

Læs om Mathias' projekt: Kan vi forbedre effekten af lokalbehandling? 

Mathias T. Svendsen fik i 2021 støtte af Psoriasis Forskningsfonden til sit projekt, der har til formål at afklare, om struktureret støtte og vejledning kan forbedre behandlingseffekten for psoriasispatienter i lokalbehandling. 

Mange patienter i lokalbehandling er underbehandlede, hvilket har en negativ påvirkning af livskvaliteten. Og ofte må der øges i behandlingens styrke, skiftes til eller øges i de systemiske behandlinger. 

”Resultaterne fra mit studie viser, at en struktureret støtte i form af samtale hver fjerde uge med en erfaren dermatologisk sygeplejerske gav større effekt end lokalbehandling alene. Den ekstra støtte, motivation og vejledning til behandlingsplanen reducerede psoriasis og forbedrede livskvaliteten i større grad og øgede efterlevelse af behandlingsplanen. Desuden viste projektet, at den ekstra støtte betaler sig, også sundhedsøkonomisk,” forklarer Mathias T. Svendsen, overlæge, ph.d.

En anden vigtig konklusion fra undersøgelsen er, at alle patienter har gavn af lige stor støtte i deres psoriasisbehandling, og at hudlæger skal passe på med at lade sig styre af fordomme om resursestærke eller -svage patienter.

Sådan er der forsket
Projektet består i et lodtrækningsforsøg med 103 psoriasispatienter med lokalbehandling med steroidcremer og/eller D-vitamin lignende stoffer (calcipotriol). Alle patienterne er, som det er standard, gennem et år blevet set af en hudlæge hver tredje måned. Men herudover har halvdelen af deltagerne, ved lodtrækning, modtaget tæt opfølgning af en fast, erfaren dermatologisk sygeplejerske med start én uge efter første lægebesøg og herefter hver fjerde uge igennem 48 uger. Dvs. en regelmæssig, struktureret ekstra patientstøtte til lokalbehandling leveret af en dermatologisk sygeplejerske mellem de fastlagte lægekonsultationer. 

Undervejs i projektet er der hver tredje måned indsamlet kliniske data om sværhedsgraden af patienternes psoriasis, deres livskvalitet og mål for mængden af anvendt medicin. Undersøgelsesresultaterne er herefter blevet analyseret og suppleret med en sundhedsøkonomisk analyse, hvori helbredsgevinsterne ved opfølgning hos den dermatologiske sygeplejerske sammenstilles med deltagernes samlede offentlige sundhedsudgifter og udgifter til besøgene hos de dermatologiske sygeplejersker. Det samlede billede taler for, at den ekstra støtte er værd at prioritere fremadrettet. 

Projektet har også en stærk patientvinkel, da der forud for forsøget har været afholdt fokusgrupper med psoriasispatienter, hvilket er blevet brugt som input til at udvikle en manual for, hvorledes strukturerede sygeplejekonsultationer kan bruges til at styrke og motivere psoriasispatienter til at følge behandlingsplanen. 

Projektets titel er: ”En langsigtet patient-centreret intervention til at forbedre medicinsk compliance hos psoriasispatienter lokalbehandlet med kortikosteroidholdige præparater”.

 

Kan vi få huden til at glemme psoriasis? Det er det centrale spørgsmål, Thomas Emmanuel har forsøgt at besvare med sin forskning.

Her sætter han mystiske ”huskeceller” i huden under mikroskop og undersøger bl.a. klimabehandlingens virkning på dem.

Mange spørgsmål står fortsat ubesvaret. Men hans forskning har lagt vigtige brikker i vores forståelse af den gådefulde sygdomshukommelse, der spiller huden et puds ved psoriasis.

Grafik med Thomas Emmanuel vedr. forskningsprojekt om huskeceller og sygdomshukommelse

Læs om Thomas' projekt: Kan vi få huden til at glemme psoriasis? 

Det er det centrale spørgsmål, Thomas Emmanuel, forsøger at besvare med sin forskning, støttet af Psoriasis Forskningsfonden ad flere omgange og senest i 2023. Her sætter han såkaldte huskeceller under mikroskop og undersøger bl.a. også klimabehandlingens virkning på dem.

Thomas Emmanuels forskning tager afsæt i det fænomen, at psoriasis ofte vender tilbage i de samme områder af huden. Dette kan forbindes til huskecellen, som han sammen med en anden forsker har udviklet teknikker til at undersøge nærmere:

”Det, jeg kigger på, er blandt andet, hvor i huden huskecellerne findes. I rask hud kan cellerne fx huske, hvis der tidligere har været en hudinfektion, så når du får noget lignende, kan huskecellerne hurtigere angribe infektionen. Men nogle af huskecellerne ser ud til at huske forkert, dvs. i stedet for at igangsætte en reaktion, der skal beskytte kroppen, skaber de en proces, der derimod er skadelig. Det er det, vi ser ved psoriasis,” forklarer Thomas Emmanuel, læge, ph.d., postdoc ved Aarhus Universitetshospital.

Det største håb er at kunne udpege en enkelt eller få celler som årsagen til psoriasis, og at man ved at slette deres sygdomshukommelse kan kurere psoriasis. Det er måske forsimplet, erkender Thomas Emmanuel, men der er et stort potentiale ift. at afdække endnu mere præcise og effektive behandlinger og bremse sygdommen tidligere, vurderer forskeren.

Sådan er der forsket
Studierne, som er gennemført ad flere omgange, har til formål at føre til en dybere forståelse af sygdomshukommelsen i huden ved psoriasis ved at undersøge klimabehandlingens, smørebehandlingens og den biologiske behandlings effekt på huskecellerne. Dermed er studiet et af de første i verden til at belyse effekten af klimabehandling på gener i psoriasishud (dvs. genudtrykket i huden, hudens genetiske respons på behandlingen).

Klimaterapi ved Dødehavet i Israel (Dead Sea Climatotherapy, DSC) benyttes i nogle lande som en effektiv behandling for psoriasis, hvor mange patienter oplever betydelig forbedring. Ved et psoriasisudbrud ses en ophobning af forskellige betændelsesceller i huden, og Thomas Emmanuels forskning har bl.a. vist, at efter en måneds klimabehandling ligner det i mikroskopet stort set upåvirket hud.

Dog er de underliggende molekylære mekanismer for klimabehandling i vid udstrækning ukendte. I det nyeste studie har Thomas Emmanuel sammen med forskerholdet, som han er en del af, fokuseret på genudtrykket i huden ved tilbagefald af psoriasis.

Hudprøver fra patienter med psoriasis er indsamlet før klimabehandling, efter klimabehandling og ved tilbagefald hos patienter, som har opnået fuldstændig afglatning i huden. Forskerne har derefter ved hjælp af laboratorieteknikker og computeranalyser undersøgt, om man kunne finde de celler, som først kommer ved tilbagefald af sygdommen.

Forskerne har blandt andet afdækket, at en speciel betændelsescelle i huden er meget udbredt, når psoriasis kommer tilbage. Denne celle findes også ofte i psoriasis, men forskerholdet kan se, at den ses i meget stor grad i starten af sygdomsprocessen.

En håbefuld og opsigtsvækkende teori er, at man ved at hæmme denne celle tidligt i sygdomsprocessen måske kan undgå, at psoriasis bliver en kronisk sygdom. Forskerholdet kan også se, at der stadig findes en form for hukommelse i huden, også i totalt afglattet hud. I sidste ende er det håbet, at tidlig behandling eller effektiv langvarig behandling kan ændre på denne sygdomshukommelse.

Der er for øjeblikket flere studier i gang, som skal belyse netop effekten af forskellige behandlinger på disse celler. Heriblandt skal benyttes nogle meget nye og eksperimentelle undersøgelsesmetoder i kombination med kliniske lægemiddelafprøvninger. Nyeste resultater er udkommet i 2025.

Projektets titel er: ”Sygdomshukommelsen i psoriasis-hud: Hvorfor kommer psoriasis tilbage det samme sted efter endt behandling?"


Mere information om de øvrige forskere følger løbende under den månedlange indsamling. Følg med! :) 

Charlotte Näslund Koch: Hvordan påvirker kost og livsstil psoriasis?

Maja S. Kragsnæs: Hvad betyder tarmbakterier for psoriasisgigt? 


Fondens formand forklarer: Din donation er ekstra vigtig lige nu

"Selvom det er en af verdens mest udbredte hudsygdomme, så er det en meget overset sygdom ikke mindst inden for forskning. Vores fond er med til at sikre, at der arbejdes for gennembrud på psoriasisområdet.

Men det kan ikke lade sig gøre uden støtte fra private. Og der er en grund til, at det er ekstra vigtigt med donationer lige nu,” fortæller Niels Jensen, bestyrelsesformand for Psoriasis Forskningsfonden og uddyber: 

”Din donation er vigtig for at sikre, at fonden kan beholde sin offentlige støtte – det kræver nemlig, at fonden modtager nok donationer fra private, og det kniber det med lige nu. Derfor har vi brug for al den hjælp, vi kan få, til at sikre, at vi opnår det nødvendige antal donationer i 2025," forklarer Niels Jensen. 

Du kan scanne koden her med din smartphone, så kan du nemt donere til fondens MobilePay - eller du kan også bare klikke på den. Din donation går ubeskåret til forskning. 

QR kode donation MobilePay Forskningsfonden

Over 40 år med fonden

- patienteksperter og førende dermatologiske specialister i bestyrelsen

I over 40 år har Psoriasis Forskningsfonden spillet en bærende rolle i at fremme forskning i psoriasis og psoriasisgigt. Fonden har bidraget til realiseringen af adskillige nyskabende projekter, blandt andet grundforskning i biologisk behandling og udvikling af verdens første og hidtil eneste D-vitamin-creme.

Psoriasis Forskningsfonden er en uafhængig fond grundlagt af Psoriasisforeningen i 1982. Fonden støtter forskning som udbygger, styrker og fremmer forståelsen af psoriasissygdomme og forbedrer behandlingen. Fonden uddeler eksempelvis legater til forskere, der ønsker at finde årsagen til psoriasis, afdække sygdomsmekanismer og sammenhænge samt udvikle nye og effektive behandlinger.

Fondens legater fungerer ofte som en blåstempling og en døråbner til midler fra større fonde. På den måde er fonden med til at sikre, at der fortsat bliver igangsat vigtig forskning, der skal bidrage til at løse psoriasissens gåder og finde nye behandlingsmuligheder til de mere end 200.000 med psoriasissygdomme i Danmark.

Der sidder aktuelt otte medlemmer i fondens bestyrelse heriblandt både patientrepræsentanter og to af Danmarks førende dermatologiske specialister. Læs mere på www.psoforsk.dk 

...

 

Billedet viser forsiden af medlemsmagasinet Hud og Helse nr. 1 2025
Nyhed

Årets første nummer af Hud & Helse går "tæt på forskningen". Læs bl.a. om, hvad der kommer først, psoriasis eller inflammationen? Lær om kortlægning af hudlag, få den komplette guide til neglepsoriasis + find ud af, hvorfor din donation til forskning er ekstra vigtig lige nu.

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.