Yoga for alle

Yoga er for alle

Mange tror ikke, at de kan dyrke yoga, hvis de har problemer med balancen, har fysiske handicaps, smerter eller blot er ”stive som et bræt”. Men yoga er for alle uanset fysiske udfordringer!

Yoga handler ikke om at gøre, men om at være. Det går ikke ud på at lave en øvelse til perfektion, men om at mærke og lytte til sin egen krop. Det dybe, rolige åndedræt gennem næsen skaber ro. 

En klog yogalærer sagde engang, at den vigtigste yogastilling er den, der hedder ”Dødstille”. Den går i al sin enkelhed ud på, at man ligger på en måtte på gulvet med lukkede øjne, benene strakt og armene ned langs siden, helt stille, som om man var død. 

Kom godt i gang

Yoga er mange ting, og det handler om at finde sin egen vej ind i yogaens mange forgreninger. Lider du af stress, depression, angst, søvnløshed eller muskelspændinger kan restoritativ yoga hjælpe med at skabe ro og bedre balance i nervesystemet. Restoritativ yoga er en stille, blid og nærværende yogaform, hvor du understøttet af puder og tæpper ligger i stillingerne i op til 15-20 min. 

En anden yogaform, hvor alle kan være med, er hensyntagende yoga. Her er udgangspunktet små hold, så yogalæreren har tid til at hjælpe den enkelte med at tilpasse øvelser og stræk ved at understøtte med forskellige hjælpemidler som en stol, tæpper, yogablokke og bånd. 

Aqua yoga er lettere

Nogle svømmehaller tilbyder også yoga i varmtvandsbassin, aqua yoga. Aqua yoga er en blid form for yoga, hvor varmen og vandet gør det lettere at bevæge sig frit, når man er udfordret af smerter, på balancen eller er dårligt gående. Det varme vand gør musklerne bløde, hvilket åbner op for gode stræk og afspænding. Samtidig giver vandet mulighed for at lave balanceøvelser, uden at man behøver være bange for at falde.

Yoga i hjemmet

Er der ikke et yogatilbud i nærheden, der matcher dine behov, kan du sagtens lave yoga hjemme i din egen stue. Der findes mange guidede yogaprogrammer som lydfiler og videoer på Internettet. Yoga kræver ikke det store udstyr. Tynde yogamåtter kan købes for under 100 kr. på internettet.

Har du smerter, kan du enten lægge et tæppe under eller købe en tykkere yogamåtte. Der findes også yogaprogrammer, hvor alle øvelser foregår på stol. Alternativt kan du bruge en stol som støtte til de stående øvelser, hvis du er udfordret på balancen.

Yoga på internettet

Det svenske Psoriasisförbundet har 3 film på deres hjemmeside. To længere yogaprogrammer med både siddende og stående øvelser og et kort (9 min.) yogaprogram på stol. 

Læs mere på Psoriasisforbundets hjemmeside

Psykiatrifonden har også gode guidede yogaprogrammer liggende gratis på deres hjemmeside som lydfiler. Her er både et yogaprogram (langt) på 33 min., hvor alle øvelser foregår liggende. Der er også et lidt kortere yogaprogram på 19 min med både stående, siddende og liggende øvelser. Ingen af yogaprogrammerne kræver forudgående erfaring med yoga og guidningerne ind i øvelserne er gode. 

Læs mere hos Psykiatrifonden

På Youtube kan du finde guidede yogaprogrammer på stol af varierende længde på engelsk, norsk og svensk. Prøv at søge på ”Yoga på stol” eller ”Chair Yoga”. Der ligger også videoer som viser restoritative yogaøvelser fx denne video, der viser 3 forskellige restoritative yogastillinger. 

Se mere på youtube her

 

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.