Acitretin

Acitretin er et syntetisk stof i familie med A-vitamin, der hæmmer de betændelseslignende tilstande i huden og normaliserer celledelingen. Acitretin anvendes kun til behandling af psoriasis og doseres i kapsler med 0,5-1,0 mg. Det er kun hudlæger (dermatologer), der må ordinere acitretin.

Kan kombineres med lys
Behandlingen kan med fordel også kombineres med lysbehandlinger som UVB og PUVA eller smørebehandling med calcipotriol. For de fleste har acitretin en positiv effekt, men desværre kan behandlingen også medføre en række bivirkninger. Derfor er det væsentligt, at man går til regelmæssig kontrol.

Bivirkninger
En af bivirkningerne ved behandling af acitretin er tørhed i slimhinderne, hvor især læberne bliver meget tørre. Desuden kan behandlingen være forbundet med hudkløe, muskel- og ledsmerter, knogle- og ledbåndsforandringer. I sjældne tilfælde ses hårtab eller påvirkning af leverfunktionen. Acitretin kan også i sjældne tilfælde bevirke, at visse fedtstoffer øges i blodet.

Gives ikke til yngre kvinder
Gravide kvinder eller kvinder i den fødedygtige alder må ikke behandles med acitretin, da det kan ødelægge fostret både i behandlingsperioden og helt op til 2 år efter den sidste behandling. Også bloddonorer skal være opmærksomme på, at de først må give blod 1 år efter den sidste behandling.