Miss Danmark-finalist sætter spotlys på psoriasis

Nyhed

Frederikke Breum kæmper for at udbrede kendskabet til psoriasis. Hun ved nemlig, hvor ødelæggende den kroniske sygdom kan være for ens trivsel, selvtillid og sociale liv.

Som Miss Danmark-finalist vil hun vise, at man sagtens kan være smuk med psoriasis. Og at rejsen mod at acceptere sig selv, som man er, bringer udfordringer, men også skønhed med sig i alle former.

Miss Danmark-finalist sætter spotlys på psoriasis

En af de vigtigste ting, Frederikke Breum har lært af at takle livet med psoriasis, er, at selvaccept er altafgørende for at leve et godt liv – om man har psoriasis eller ej. Frederikke har haft psoriasis, siden hun var 13-14 år og har som mange andre psoriasisramte kæmpet med både behandling, selvværd og det sociale liv. Men nu stiller hun sig på scenen til årets Miss Danmark konkurrence, hvor hun er nomineret til finalist, med håbet om at inspirere andre mennesker med psoriasis til at acceptere sig selv og vise sig, som man er.

I forbindelse med sin deltagelse i konkurrencen gennemfører Frederikke et personligt projekt, et såkaldt ’Beauty with a Purpose project’, hvor hver finalist vælger at sætte fokus på en sag, der står dem nær. Frederikkes mission er at udbrede kendskabet til psoriasis og nedbryde tabu og myterne om sygdommen. Vinderen af Miss Danmark tager sit projekt med til Miss World konkurrencen.

Psoriasissen rokkede ved Frederikkes selvforståelse

Frederikke er 19 år gammel og går til daglig på handelsskole. Da hun var omkring 13 år begyndte hun at få problemer med sin hud, blandt andet blev den meget tør. Lægerne vidste ikke, hvad det var, og hun afprøvede alle mulige former for medicin, der ikke hjalp. Med tiden kunne en hudlæge ved en prøvetagning konstatere, at hun havde psoriasis, og Frederikke kom i et behandlingsforløb. Men det var svært at acceptere sygdommen.

”Jeg har egentlig altid set mig selv som en viljestærk person med god selvtillid og som en, der vægter min egen opfattelse af mig selv over andres. Men da jeg fik psoriasis, fandt jeg ud af, at jeg havde overvurderet mig selv. Jeg hadede at se mig selv i spejlet og var så bange for, hvad andre måtte tænke om mig,” fortæller Frederikke.

Frederikke gik i flere år med en drøm om at kunne acceptere sig selv, elske sig selv og være ligeglad med andres tanker om hende. En drøm der føltes svær at opnå:
”Jeg har længe oplevet min psoriasis som det mest frygtelige i hele mit liv, og at hvis bare jeg ikke havde psoriasis, ville mit liv være perfekt. Det, jeg hadede mest, var de mange spørgsmål og kommentarer til mit udseende fra uvidende personer,” husker Frederikke.

På en rejse mod at holde af sig selv

Men det skulle heldigvis ændre sig, for igennem en længere proces hvor Frederikke udfordrede sig selv, blandt andet i at være åben om sig selv og sin sygdom, oplevede hun, at psoriasissen ikke behøvede at fylde så meget eller bestemme over hendes liv. Flere forskellige oplevelser var med til at vise Frederikke, at hun er god nok, som hun er:

”Det var ikke noget, der skete fra den ene dag til den anden, men over længere tid lærte jeg at holde af mig selv. Da jeg fik min første kæreste, var jeg så bange for, hvad han ville tænke om mig. Men han elskede mig, præcis som jeg var, og kaldte mig verdens smukkeste. Min nuværende kæreste er præcis ligeså ligeglad med min psoriasis, han synes også, jeg er den smukkeste, og siger det tit. Det har fået mig til at genoverveje hele min situation: Er det virkelig mig selv, der tænker værst om mig?," reflekterer hun.

Miss Danmark-finalist sætter spotlys på psoriasis

Skønhedsdommerne så forbi psoriasissen

En dag sad Frederikke og surfede på nettet, hvor hun fandt et opslag fra en skønhedskonkurrence: ”Jeg kan huske, hvordan jeg beundrede de smukke piger og tænkte ’Tænk, hvis jeg turde! Og var smuk nok til den slags’…”. Dagen efter så hun, at Miss Danmark skulle afholde casting - og fluks havde hun tilmeldt sig uden at tøve. Til castingen nævnte dommerne ikke psoriasissen med et ord:

”Da jeg stod der og blottede min sygdomsramte krop i bikini, var det eneste, dommerne sagde: ’Wauw, nogle smukke øjne! Du ligner en model’. Jeg var ret chokeret og fik da også nævnt min usikkerhed omkring min hud, men til det sagde de bare: ’Nå det lagde vi faktisk slet ikke mærke til’. Det var en sand øjenåbner.”

Frederikke rykker ved grænserne

Et gennemgående tema i Frederikkes rejse mod at acceptere sig selv har været hendes mod til at udfordre sig selv, og hun har flyttet mange grænser på vejen:

”Det har helt klart været det sværeste, mine grænser er hele tiden blevet rykket. Den første grænse var at begynde at bruge toppe og være ligeglad med, hvad folk kunne se. Lige nu er min næste grænse at lave den hidtil bedste catwalk i bikini til Miss Danmark-finalen med alt den selvtillid, der måtte findes,” siger hun med stolthed og spænding i stemmen.

Og nu vil Frederikke altså rykke grænserne for andre med psoriasis blandt andet gennem sit projekt i Miss Danmark, men derudover har Frederikke valgt at engagere sig i PsoUng. Hun har et vigtigt råd til andre, der lever med psoriasis:

”Mit bedste råd er helt sikkert, at man ikke skal gøre sin sygdom til noget værre, end den er. Man kan sagtens gøre de ting, man elsker, for ellers lever man ikke rigtigt. Det sværeste for mig som psoriasisramt er de mange kommentarer til ens udseende. Men jeg har erfaret, at folk bare er nysgerrige. Derfor har jeg nu valgt at være frivillig i PsoUng for at hjælpe med at skabe opmærksomhed og udbrede forståelse for psoriasis. Mit største ønske er at hjælpe børn og unge med at acceptere deres sygdom og holde af dem selv,” slutter Frederikke.

Vi glæder os til at fortsætte samarbejdet med Frederikke i PsoUng, og vi ønsker hende held og lykke i Miss Danmark konkurrencen! Vi håber, hun når langt både i konkurrencen og med sit mål om at skabe større forståelse for psoriasis.

 

Kontakt

Landskontoret

Hovedkontor
36 75 54 00

Kontakt Psoriasisforeningen på telefon

+45 36 75 54 00

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.