Psoriasis rammer hele familien

Det er ikke kun psoriasispatienten, der rammes af psoriasis, men hele patientens familie. Det kan være hårdt at se, hvordan ens kære er påvirket af sygdommen. Og frustrerende, fordi man ikke er i stand til at hjælpe. Mange pårørende er ofte tilbøjelige til at tage så meget hensyn til psoriasispatienten, at de glemmer eller helt tilsidesætter egne behov.

Kan være brug for mere opmærksomhed
Der kan være perioder, hvor psoriasispatienten har brug for ekstra opmærksomhed. Det kan være i forbindelse med indsmøring af cremer. Men det kan også være længevarende hospitalsophold. Eller klimabehandling i Israel.

Påvirker dit eget liv
I sådanne perioder må du som samlever - ud over at se din partner lide - tage dig af alt det praktiske derhjemme: Børn, indkøb, rengøring. Det kan være meget svært at mobilisere det overskud, der gør, at du ikke selv går ned med flaget. Det kan være, du sågar skal gå ned i arbejdstid for at få det hele til at hænge sammen.

Mød andre pårørende
Ligesom det for psoriasispatienter kan hjælpe at tale med andre i samme situation, så kan det også være en utrolig stor hjælp for pårørende at møde andre pårørende, der lever med psoriasis inde på livet.

Måske kan de give dig gode råd til at ændre både små og store rutiner i hverdagen. De kan komme med ideer til, hvordan I bedst tackler børnene, når deres far nægter at gå med på stranden eller gå med i svømmehal. Og så videre. Mange af disse hjælpepersoner finder du i Psoriasisforeningen.

 

Gode råd til pårørende

Lyt og spørg ind!
Pas på ikke at overskride psoriasispatientens grænser.

Søg information om psoriasis, jo mere du ved, jo bedre kan du hjælpe.

Vær opmærksom på, at psoriasis i høj grad kan påvirke selvværdet og psyken hos det familiemedlem, der har psoriasis.

Følg med i psoriasispatientens behandling.
Tag evt. med til samtaler hos lægen eller på hospitalet.
Fire ører hører mere end to.