Sygdomsfaktorer

Der er nogle faktorer, man som psoriasispatient skal være særligt opmærksom på, da de kan fremkalde eller forværre psoriasisudbrud.

Stress
Mange får deres første psoriasisudbrud efter en svær periode med følelsesmæssigt stress - f.eks. i forbindelse med dødsfald, skilsmisse, arbejdsløshed, kærestesorger mv. De fleste mennesker med psoriasis ved, at psykisk belastning og stress har stor betydning for sygdommen.

Skader på huden
Psoriasis kan forværres på hudområder, som er beskadiget af kradsen, hudafskrabninger, tatoveringer eller svær solforbrænding.

Infektioner
Infektion, især halsbetændelse med streptokokker, kan fremprovokere sygdommen eller forværre et eksisterende udbrud. Mange får deres første udbrud eller oplever en voldsom opblusning efter en halsbetændelse.

Medicin
Visse former for medicin kan forværre psoriasis. Det er f.eks. betablokkere (blodtryksmedicin), lithium og nogle typer af anti-malaria midler. Tal altid med lægen om dette.

Alkohol
Alkohol kan hos mange psoriasispatienter være en forværrende faktor - særligt i større mængder. Heldigvis kan de fleste psoriatikere sagtens nyde et glas rødvin til maden eller en drink i byen. Personer med psoriasis bør dog være opmærksomme på, om alkoholafholdenhed har en positiv effekt på sygdommen.

Rygning
Der er en overhyppighed af rygere blandt psoriasispatienter. Det er uvist, om rygning påvirker psoriasis. Nogle patienter oplever, at rygning har en negativ påvirkning på deres psoriasis, mens andre oplever, at deres psoriasis blusser op, når de stopper med at ryge.

Vejret
Klimaet har ofte en indflydelse på sygdommen. Typisk forværres sygdommen om vinteren, hvor luftfugtigheden er lav, og huden ikke udsættes for så meget sollys. Omvendt bedres sygdommen ofte om sommeren, fordi sollys har en positiv virkning hos de fleste psoriasispatienter. Dog forværres sygdommen af sollys hos ca. 5-10%.

Graviditet
Graviditet kan påvirke psoriasis i begge retninger. Nogle oplever, at deres psoriasis forværres, mens andre oplever det modsatte.

Kost
Det er ikke videnskabeligt bevist, at kosten har en virkning på psoriasis, men nogle patienter oplever, at de ved at ændre på deres kostvaner kan bedre deres psoriasis. Hos nogle patienter har det haft en gavnlig effekt, når de har været tilbageholdende med animalske fedtstoffer og samtidig indtaget fiskeolier.