Forskere finder øget social ulighed for mennesker med psoriasisgigt

Psoriasisgigt er forbundet med markant øget social ulighed, op til fem år inden diagnosen gives. Det viser et nyt, landsdækkende studie baseret på data fra danske registre. Studiet fremhæver behovet for en styrket indsats for mennesker med psoriasisgigt, så man har de bedste forudsætninger for et godt liv med psoriasisgigt.

Mennesker med psoriasisgigt har lavere indkomst, større samfundsmæssige omkostninger og bliver i højere grad ramt af følgesygdomme sammenlignet med den øvrige befolkning – både før og efter diagnosen gives, og uligheden stiger i årene efter diagnosen. Det viser et nyt studie af de sundheds- og samfundsmæssige omkostninger for patienter med psoriasisgigt i Danmark.

Det er Parker Instituttet (Bispebjerg og Frederiksberg Hospitals reumatologiske forskningsenhed), som sammen med KORA og et hold udenlandske forskere kan præsentere de opsigtsvækkende forskningsresultater. Studiet finder en større social ulighed for patienter med psoriasisgigt på en række områder. Blandt andet bliver patienter med psoriasisgigt i markant højere grad ramt af følgesygdomme som hjertekarsygdomme, kræft og mentale lidelser som angst og depression.

”Det er slående, og kommer meget bag på os, at patienter med psoriasisgigt har øget social ulighed, allerede 5 år inden de får deres diagnose. Denne ulighed øges markant i årene efter diagnose, hvor vi kan vise, at den gennemsnitlige meromkostning per år med erhvervet psoriasisgigt ligger på mere end 75.000 danske kroner sammenlignet med den øvrige befolkning,” udtaler overlæge, forskningschef for Parker Instituttet og medforfatter til undersøgelsen Lars Erik Kristensen. 

Lars Werner direktør for Psoriasisforeningen udtaler om undersøgelsen:

”Det kan have store konsekvenser at leve med en kronisk immunsygdom som psoriasisgigt, ikke mindst hvis sygdommen ikke opspores tidligt. Hvis man går med ubehandlet psoriasisgigt i længere tid, risikerer man at få varige ledskader. Det nye studie understreger vigtigheden af, at vi får opsporet psoriasisgigt og eventuelle følgesygdomme tidligt. De nationale kliniske retningslinjer for psoriasis tilsiger en årlig screening for ledsymptomer, og det er netop helt afgørende, at dermatologerne tager sig tid til systematisk at screene for ledinvolveringer.”

Psoriasisgigt står i skyggen af andre gigtsygdomme

For blot få årtier eksisterende diagnosen psoriasisgigt ikke. Når psoriasispatienter fik gigt, kaldte lægerne det for leddegigt. I dag ved vi, at psoriasisgigt er en selvstændig gigtsygdom, og de nye forskningsresultater viser, at der er behov for større fokus på sygdommen, så mennesker med psoriasisgigt har de bedste forudsætninger for at få et godt liv med sygdommen.

”Resultaterne bør bringe øget fokus på denne patientgruppe, for hvem led-problemer tidligere har været betragtet som et bi-fund til hudsygdommen psoriasis og nok har stået i skyggen af andre gigtsygdomme såsom leddegigt og slidgigt. Der findes moderne og effektiv behandling, og flere behandlingsalternativer er på vej. Så mulighederne findes for at gøre en større indsats for disse patienter, så vi kan fastholde dem på arbejdsmarkedet, undgå funktionstab og reducere den øgede samsygelighed,” udtaler Lars Erik Kristensen.

Om psoriasisgigt

Op mod 40 procent af mennesker med psoriasis udvikler psoriasisgigt.

Psoriasisgigt er en betændelsestilstand i leddene, som rammer særligt i fødder, knæ og yderste fingerled, men den kan også kan forekomme i andre af kroppens led. 

Hævede led, længerevarende smerter og hyppige ledsmerter om morgenen kan være tegn på psoriasisgigt.

Har du mistanke om psoriasisgigt, skal du henvises til reumatologisk afdeling på sygehuset - henvisningen får du hos din praktiserende læge. 

Patienter med psoriasisgigt behandles med biologisk behandling. Behandlingen foregår ved at sprøjte antistoffer direkte i leddene. Antistofferne dæmper betændelsestilstanden og dermed smerterne, og behandlingen har en hurtig og langtidsvirkende effekt.

 

...

 

Kontakt

Landskontoret

Hovedkontor
36 75 54 00

Kontakt Psoriasisforeningen på telefon

+45 36 75 54 00

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.