Det kan være en stor mundfuld at blive diagnosticeret med psoriasis og psoriasisgigt. Psoriasisforeningens informationskampagne skal øge opmærksomhed og viden om den kroniske sygdom og bidrage til, at flere psoriasisramte kan få et godt liv, fra man diagnosticeres og livet igennem.

Hvordan bliver jeg godt behandlet? Kan jeg holde på mit arbejde? Hvad er følgesygdomme? Spørgsmålene kan være mange og følelserne komplicerede, når man sidder hos lægen og får diagnosen. Psoriasis er en kronisk sygdom og er derfor med dig resten af livet. Det kan være svært at acceptere, og de fleste vil opleve at udfordringer løbende melder sig. Så hvordan lever man godt med en kronisk sygdom som psoriasis og psoriasisgigt?

Det er temaet for Psoriasisforeningens informationskampagne Godt liv. Kampagnen formidler gennem 11 videoer og to pjecer viden om psoriasis og psoriasisgigt, fra behandling og følgesygdomme til livsstil, kost og motion. I videoerne giver læger og sundhedsfagligt personale en indføring i sygdommene, og psoriasisramte deler ud af gode råd og erfaringer om, hvordan de har lært at håndtere deres psoriasis i hverdagen.

Kampagnen skal bidrage til at sikre patienterne det vidensniveau, der giver det bedst mulige udgangspunkt for at blive optimalt behandlet – så man kan leve det liv man ønsker.

Acceptér sygdommen, tag ansvar og tag dialogen med din læge
Det første skridt mod et godt liv med psoriasis er at acceptere sygdommen – det gør det muligt at tage skridtet mod en behandling, der virker for dig. Man behøver ikke nødvendigvis at lægge hele sit liv om, det vigtigste er at passe på sig selv.

Men derudover er det afgørende, at man tager ansvar og sætter sig ind i sin sygdom. Et godt vidensniveau har nemlig stor betydning for, at der bliver taget hånd om sygdommen hele vejen rundt. Det gør det nemmere at have en god dialog med sin læge og at stille krav, når behandlingen ikke slår til.

Fang følgesygdommene i opløbet
Det gælder også, når det kommer til de følgesygdomme, der er forbundet med psoriasis. Hver anden psoriasisramte oplever at få en eller flere følgesygdomme som fx forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk, diabetes, lavt selvværd eller overvægt. Derfor er det vigtigt at få den nødvendige viden om kost, motion, livsstil og andre faktorer, der kan have betydning for din psoriasis.
Og hvis du oplever symptomer på følgesygdomme, skal du hurtigst muligt gå til din praktiserende læge med din mistanke, så du kan blive tjekket og eventuelt komme i behandling.

Læs mere i folderen "Få et godt liv med psoriasis og psoriasisgigt" og "Børn og psoriasis - få gode råd som forældre" ved at klikke på billederne til højre.

Videoerne finder du under menupunkterne til venstre. De er inddelt i hhv. fem videoer om behandling og seks videoer om diagnose, livsstil og følgesygdomme m.m.”