Ungeweekend med fokus på livsstil og velvære får 4 ud af 5 stjerne

af ...   |   18. januar 2018, 12:15

17 forventningsfulde unge mennesker mødtes fredag den 17. november til en weekend fyldt med velvære, faglighed og en masse grin på konferencecenteret Fænø-Sund i Middelfart. 

Temaet for efterårets ungearrangement var livsstil og velvære – herunder kost, motion og mental sundhed. Programmet var skruet grundigt sammen af foreningens ungeudvalg, PsoUng, og pladserne til ungeweekenden blev hurtigt fyldt op af unge fra hele landet. Formålet med weekenden var at klæde de unge bedre på til livet med psoriasis. Fordi man skal ikke bare leve med psoriasis. Man skal leve godt med psoriasis. Og jo hurtigere man lærer måder at håndtere de svære tider, jo nemmere er de at komme igennem. 

Vi fik besøg af foreningens kost og ernæringsekspert, Kirstine Rosenfeldt, der fortalte om sund psoriasiskost, der er tilpasset en studerendes budget og knappe tid i køkkenet. Kirstine viste også nogle øvelser, der er gode for psoriasisled. 

De unge blev også coachet i mental sundhed og øvede i meditation, hvor nærvær og balance var i fokus. Vi øvede os i at lytte til kroppen og trække vejret. Det lyder simpelt, men den travle hverdag kan spænde ben for selv de mest basale ting. Denne form for mental motion forbinder krop og sind, da nerverne øves i at ”lytte til hinanden”. 

De unge arbejdede derefter sammen 2-2 for at få glæde af hinanden erfaringer. De blev bedt om at sætte ord på de mest udfordrende ting ved at leve med psoriasis, og hvordan sygdommen har gjort dem stærkere eller mere klog på livet. Den modighed og ærlighed de unge tog med i øvelsen var beundringsværdig. Og selvom det kan føles som en straf at få psoriasis og udbrud er det vigtigt at komme til erkendelsen af, at vi ikke altid er herre over, hvad der rammer os. Det vi er herre over er, hvordan vi vælger at reagere. Søren Valdorff Rasmussen, frivillig i PsoUng og NordPso, vil ikke være foruden sin psoriasis. ”Viljen til at kæmpe for den gode vej og komme videre er altafgørende for, hvor man ender. Jeg ville ikke være den jeg er i dag, hvis ikke jeg havde min psoriasis.”

Til livsstilsworkshoppen arbejde de unge med tre temaer ud fra oplæggene om hhv. kost, motion og mental sundhed. De tre grupper fremlagde deres erfaringer og viden i plenum, Du kan læse om alle de gode råd i magasinet der udkommer næste gang. 

Efter workshoppen stod den på grin i lange baner. Vores lattercoach, Allan, kom med en masse sjove øvelser, og det endte med at alle lå på gulvet og grinte. Allan fortalte at to minutters grin svarer til 20 min. løb, så på med grinet og træn lattermusklerne. Humøret blev skruet ekstra meget op efter grineriet, og det er ikke helt uden grund. Vi udskiller nemlig lykkehormon, når vi griner, og hjernen kan ikke kende forskel på kunstigt og ægte grin. Så grin, grin og grin. Det er sundt, sjovt og gør dig glad.

Efter en dejlig middag, spil, en masse snak og lystig musik gik alle til køjs, og om søndagen stod den på store krammere og snak om den næste ungeweekend, der afholdes den 10.-13. maj. Turen går til Læsø, hvor vi skal i psoriasisbehandling på Læsø Kur, lave sund psoriasismad af lokale råvarer, opleve naturen på Læsø og meget mere. Vil du sikre dig en plads så skriv til ungekoordinator, Julie Emilie Simpson på jes@psoriasis.dk. Der bliver en egenbetaling på 500 kr. på den fantastiske tur. PsoUng afholder fast et forårs og efterårsarrangement i 2. weekend af maj og november. 

Vi lavede en evaluering med de unge og ungeweekenden fik fire ud af fem stjerner, hvilket PsoUng er meget tilfredse med. ”Ungeweekenderne giver os fra PsoUng-udvalget lige så meget værdi som dem, der er med for første gang. Det dejlige fællesskab vi har, og de mange nye venner vi får, er helt unikt, og vi glæder os til at gå i gang med at planlægge næste tur”, fortæller en begejstret Josefine Thomsen, formand i PsoUng. 

Vi spurgte, hvad de unge deltagere har taget med hjem fra ungeweekenden:

  • At være sammen med ligesindede 
  • Det sociale og fællesskabet
  • Nye venner og et stærkt psoriasisnetværk 
  • At jeg ikke er den eneste i hele verden, der har psoriasis
  • Der er flere der kæmper med det samme som mig
  • Gode sjove og lærerige oplevelser
  • Information om hvordan andre håndterer hverdagen med psoriasis
  • Andres historier og erfaringer ift. deres psoriasis 

Vil du være med?

Kontakt psoung på psoung@psoriasis.dk eller skriv til ungekoordinator, Julie Emilie Simpson på jes@psoriasis.dk , hvis du vil vide mere om PsoUng eller er interesseret i at være frivillig. Det kan man være på mange måder. Bl.a. ved at være med i udvalget, der planlægger ungeweekenderne, tegner linjer i foreningen, er kontaktpersoner ved pressehenvendeler og meget mere. Du kan også blive blogger, kontaktperson for andre unge, politisk ansvarlig, eller noget fjerde. 

Læs hele artiklen i magasinet, der udkommer næste gang.