Diagnose

Døjer du med et ømt og hævet led – eller flere ømme led? Har du psoriasis – ikke mindst neglepsoriasis. Eller har nogen i din familie psoriasis? I så fald bør du bede din egen læge om at blive henvist til en gigtlæge.

Historien skræmmer
Det er slet, slet ikke sikkert, at du er ved at få gigt. Men skulle det være tilfældet, er det vigtigt, at du kommer tidligt i gang med den rette behandling. Både for at mindske smerterne. Og for at bremse gigten.

Historien rummer de mest groteske eksempler på, at psoriatikere med uopdaget psoriasisgigt er blevet hånet af læger og har fået stillet forkerte diagnoser.

Psoriasisgigt – den usynlige gigt
Det kan tage alt fra måneder til år, fra en person får ondt i leddet og til han eller hun får stillet diagnosen psoriasisgigt. Dette skyldes naturligvis ikke ond vilje fra lægerne.

Problemet ved psoriasisgigt er, at den så at sige gemmer sig i skyggen af leddegigt. Selv i dag er gigtlæger nødt til at føre baglæns bevis for psoriasisgigt. Man siger, at der sandsynligvis er tale om psoriasisgigt, når:

  • En person med psoriasis får leddegigt, men ikke har gigtfaktor i blodet
  • Gigten rammer leddene mere tilfældigt end leddegigt
  • Personen ikke lider af andre typer gigt eller bindevævssygdomme

Er der tegn på betændelse?
Har du hævede led, vil gigtlægen spørge dig ud om dine smerter, så han kan vurdere, om hævelsen skyldes betændelse.

Måske har du blot overbelastet leddene. Måske har du ondt, fordi du har haft en infektion, der giver ledsmerter.

Tyder dit smertemønster på betændelse, vil gigtlægen prøve at finde bevis for gigten via blodprøver eller knoglescintigrafi , hvor du injiceres med et stof, der kan afsløre betændelse. Er der ikke tegn på betændelse, sender gigtlægen dig typisk hjem.

Gigtlægen laver samlet
Viser prøverne tegn på betændelse, vil lægen samle trådene i din journal og vurdere sandsynligheden for, at du har psoriasisgigt.

Er gigtlægen ikke sikker, vil du typisk blive sendt hjem, men gå til kontrol ved gigtlægen hver 3.-6. måned. Tyder det samlede billede på psoriasisgigt, vil lægen give grønt lys for behandling.