Methotrexat

Methotrexat (MTX) er et af de mest effektive midler til psoriasis, der nedsætter udviklingen af celler i overhuden og mindsker den betændelseslignende tilstand. MTX bruges også til behandling af kræft og leddegigt.

Regelmæssig blodprøve
I behandlingsperioden tages en tablet på 7,5-20 mg om ugen, og man skal være indstillet på regelmæssig at få taget en blodprøve. I starten af behandlingsforløbet 1 gang ugentligt og senere 1 gang månedligt.

Bivirkninger
Efter langvarig behandling med methotrexat kan leveren blive påvirket og i sjældne tilfælde også knoglemarven. I hele behandlingsperioden må man ikke indtage alkohol, da alkohol kan forstærke medicinens påvirkning af leveren. Desuden er der visse former for medicin, man ikke må tage samtidig med behandlingen.

Folinsyre mindsker kvalme
Nogle oplever voldsom kvalme og opkastning den dag, de tager tabletten. For at mindske kvalmen kan man efter aftale med lægen tage folinsyre og opdele methotrexatdosisen i 3 portioner, der tages med 12 timers interval. Dette skal altid aftales med lægen.

Værd opmærksom
Der er en række patientgrupper, som skal være særlige opmærksomme på behandlingens bivirkninger. Det gælder:

  • Patienter med svær leversygdom pga. medicinens påvirkning af leverfunktionen
  • Gravide, da det kan skabe misdannelser af fosteret
  • Patienter med nedsat nyrefunktion - særligt ældre (60+) bør kun behandles med små doser, da nyrefunktionen nedsættes med alderen.