Biologisk behandling

I de senere år har en ny behandlingsform bestående af gensplejsede proteiner vist meget lovende resultater for den fjerdedel af patienterne, der ikke har gavn af eller tåler eks methotrexat.

Når du hører om biologiske lægemidler, vil du ofte også høre udtrykket 'biosimilære' lægemidler. Et biosimilært lægemiddel er også et biologisk lægemiddel, det er blot en form for kopi af et eksisterende biologisk lægemiddel. Læs mere om biosimilære lægemidler her.

Som injectionskur
Biologisk medicin gives som injektionskur og formår for de fleste patienters vedkommende at mindske både hududslæt, gigtsmerter og ledødelæggelser ganske betydeligt og dermed forebygge funktionstab.

Både hospitaler og flere praktiserende speciallæger udskriver biologisk medicin. Før behandlingen kan begynde skal patienten gennemgå rutinemæssige undersøgelser.

Opmærksom på skjulte infektioner
Især er man opmærksom på skjulte infektioner, fordi behandlingen undertrykker kroppens immunsystem, hvilket medfører en risiko for, at infektioner ligger og “ulmer” og derfor opdages for sent.

Biologisk behandling er relativ dyr, og er ikke gigtlægernes første valg. Behandlingen har dog vist sig særdeles effektiv for mange patienters vedkommende.

Du kan se en udførlig lister over biologiske lægemidlerne her