Fysioterapi

Da det er vigtigt at få bevægelighed i stive led, styrke musklerne og øge konditionen samt sikre, at man ikke bruger kroppen forkert, anbefales det gigtramte at gå til fysioterapi.

Fysioterapeuten er din hjælper
Overordnet vil fysioterapeuten hjælpe dig med at dæmpe dine smerter, få bevægelighed i de stive led og styrke dine muskler. Indsatsen vil altid blive indrettet efter, hvor aktiv din gigt er.

Akut smertelindring
Nogle gange gælder det blot om at lægge en dæmper på betændelsen og forsigtigt få øget bevægeligheden. Det kan være via langsom bevægetræning af leddet, is- eller varmepakninger, ultralyd, massage, træning i varmtvandsbassin o.l.

Fysisk træning
Andre gange står den på fysisk træning. Det kan være ryg- og balanceøvelser på en bold, det kan være bassintræning, og det kan være moderat styrketræning i træningsmaskiner.

Find forskellen mellem god og dårlig smerte
Ofte må gigtpatienter famle sig frem for at lære deres smerter at kende. I reglen gælder det om at træne sig igennem smerten, fordi det på sigt hjælper kroppen ind i en god gænge. Men føles smerten brændende, og bliver den værre i løbet af et døgns tid, er det en dårlig smerte, der gør mere skade end gavn. Fysioterapeuten kan hjælpe dig med at vurdere; hvornår træning gavner, hvornår den skader, hvordan øvelser evt. kan udføres anderledes og hvornår du bør holde dig helt i ro osv.