Psoriasisgigt

For blot få årtier siden eksisterede diagnosen psoriasisgigt ikke. Når psoriasispatienter fik gigt, kaldte lægerne det for leddegigt. I dag ved vi, at psoriasisgigt er en selvstændig gigtsygdom, der ganske vist ligner leddegigt, men som hører til en gruppe af gigtsygdomme ved navn spondylartropatier.

Op mod hver tredje får psoriasisgigt
Ifølge lærebøgerne rammer psoriasisgigt 10-20 % af alle psoriatikere. Ny forskning antyder, at op mod hver tredje psoriasispatient på et tidspunkt får ”psoriasis i leddene” - med andre ord psoriasisgigt.

Gigten er arveligt betinget
Akkurat som psoriasis har psoriasisgigt tendens til at ramme bestemte familier samt personer med bestemte vævstyper. Gigten debuterer typisk hos unge voksne, men kan starte i alle livsaldre. Psoriasisgigt rammer lige mange mænd og kvinder.

Overbelastning straffes
Om gigten bryder ud, hænger sammen med immunforsvarets ve og vel. Ledbetændelsen opstår typisk, når kroppen overbelastes. Det kan være hårdt slid, infektioner, alkohol. Eller psykisk overbelastning som følge af stress, skilsmisse, dødsfald osv.

Psoriasisgigt kan sætte sig i alle led
Psoriasisgigt kan sætte sig i et hvilket som helst led på kroppen. Det ramte led angribes af en bakteriefri betændelsestilstand, der får leddet til at hæve op, blive stift og smertefuldt. Ved psoriasisgigt sætter betændelsen sig ofte i og langs senerne i for eksempel fingeren og gør hele fingeren tyk. Denne tilstand kaldes for pølsefinger.

Færre ledskader, men større smerter
Psoriasisgigt har ry for at være mindre aggressiv og mindre ødelæggende for leddene end leddegigt. Til gengæld er det karakteristisk for psoriasisgigt, at ledbetændelsen giver patienten uforholdsmæssig stor smerte og stivhed i de ramte led.Psoriasisgigtpatienten oplever altså ofte lige så mange begrænsninger i hverdagen som patienten med leddegigt.

Typiske symptomer
De typiske symptomer på psoriasisgigt er ømme, røde og opsvulmede led, begrænset bevægelighed,stivhed i leddene om morgenen og aftenen, forandring i neglene, øjenbetændelse med røde og smertefulde øjne. Psoriasisgigt rammer ofte fingre og tæer, men kan også ramme håndled, ryg, knæ, bækken og hofte. Gigten rammer ofte led, der tidligere har været udsat for en skade.