PUVA

PUVA er en anden form for lysbehandling, som kun anvendes i svære tilfælde af psoriasis, dog ikke til mindre børn, gravide og ammende kvinder.

Kombination af lys og medicin
Behandlingen er en kombination af solariets UVA-lys og medicinsk behandling. P står for psoralen og er et stof i tabletform, der øger hudens følsomhed overfor ultraviolette stråler. UVA står for solariets ultraviolette stråler af type A.

Kan give fuld afglatning
Behandlingen gives 3 gange ugentligt, indtil man opnår den ønskede effekt. Tabletterne tages ca. 2 timer inden solariebehandlingen. Omkring 30 behandlinger kan give en fuldstændig afglatning af huden.

Det er meget væsentligt, at man hele behandlingsdagen bærer solbriller, der kan bortfiltrere UVA-stråler, fordi psoralen samler sig i øjets linse. Det anbefales også, at man beskytter huden mod sollys på behandlingsdagen og undgår solbadning i hele behandlingsperioden. I behandlingskrævende tilfælde kan PUVA også kombineres med acitretin og kaldes så Re-PUVA.

Bivirkninger
PUVA behandlingen kan give bivirkninger som kvalme, hovedpine og utilpashed, hvilket skyldes tabletterne. Ved overdosering kan PUVA fremkalde rødme af huden.

Et langvarigt og intensivt behandlingsforløb med PUVA kan øge risikoen for at udvikle hudkræft samt rynker og ældning af huden. I visse tilfælde kan behandlingen give forhøjet levertal.

Patienter, der har modtaget mange behandlinger, bør derfor jævnligt kontrolleres af en læge.