Salver eller cremer?

De aktive stoffer i lokalbehandling fås enten som creme, salve, gele, shampoo eller opløsning. Hvilken type man anvender, afhænger af, hvor på kroppen man skal smøre sig, og hvor meget man skæller. Cremer, salver og gele har hver deres fordele og ulemper. Eksempelvis er gele mere anvendelig i hårbunden end salve, fordi det ikke fedter nær så meget og er lettere at påsmøre og vaske ud igen.

Cremer
Cremer er ofte velegnede til behandling i ansigtet og andre synlige steder på kroppen, hvor man ønsker et mere kosmetisk præparat. Ulempen ved cremer kan være, at de indeholder konserveringsmidler, som kan fremkalde allergi.

Salver
Salver er mere fedtede end cremer, fordi de indeholder vaseline mv. Vaselinebaserede produkter er f.eks. vanskelige at vaske ud af håret og er derfor ikke særlig velegnede til behandling af hårbundspsoriasis. Til gengæld har salver en blødgørende effekt og kan derfor med fordel anvendes ved psoriasis med tykke skæl og skorper.

Gele
Gele egner sig især til behandling af stærkt behårede områder, såsom hårbunden.

Opløsning
En opløsning er en tynd ofte klar væske, som er lettere at anvende i behårede områder f.eks. hårbunden, hvor det er vanskeligt at bruge cremer og salver. Opløsning kan også bruges ved neglepsoriasis, hvor opløsningen sprøjtes ind i neglevoldene.

Shampoo
Enkelte præparater kan fås som shampoo f.eks. tjæreshampoo, der kan bruges til mild hårbundspsoriasis.