Persondataforordningen: Sådan passer vi på dine data

af Puk Holm Hansen   |   25. maj 2018, 08:17

Når du er medlem af Psoriasisforeningen, bidragsyder, benytter vores services eller på anden måde interagerer med os, indhenter vi de data om dig, der er nødvendige for, at vi kan servicere dig. I dag den 25. maj 2018 træder en ny EU-lov om persondata i kraft. Her kan du læse lidt om baggrunden for loven, og hvordan Psoriasisforeningen behandler dine persondata i overensstemmelse hermed.

Det er svært at foretage sig noget i det moderne samfund, der ikke involverer udveksling af persondata i den ene eller den anden form - om man surfer på hjemmesider og sociale medier, finder vej med gps, sender en mail eller køber en kop kaffe med sit dankort. Med den hastigt stigende digitalisering og internettets opløsning af landegrænser kan data hurtigere deles og spredes. 

Det stiller store krav til både os selv som privatpersoner, men især til de virksomheder og organisationer, som privatpersoner ”låner” deres data til. Det er en ny EU-lov udviklet for at imødekomme.

Hvad betyder ’persondataforordningen’?
Måske er du i løbet af det sidste års tid stødt på begrebet GDPR, eller på godt dansk ’persondataforordningen’? ’General Data Protection Regulation’ er det officielle navn for den nye databeskyttelsesforordning fra EU, der trådte i kraft den 25. maj, og som skal sikre beskyttelsen af alle EU-borgeres persondata. Den nye lov erstatter eksisterende åregammel lovgivning på området, der er blevet forældet med den teknologiske udvikling. 

Du kan læse meget mere om den nye lov på nettet, men groft sagt betyder den, at alle, der behandler persondata i den ene eller den anden form, skal følge et skrapt regelsæt og særlige procedurer for behandling behandling og beskyttelse af data, for at sikre borgernes persondatasikkerhed og rettigheder. 

Der er altså god grund til at sætte sig ind i, hvordan du selv passer på dine persondata, og hvem du giver dem til. Du har et ansvar for at beskytte dine data, og når du udleverer dine data til andre, har de et ansvar for at behandle dem forsvarligt og i overensstemmelse med lovgivningen. Det kan både være private virksomheder som fx sociale medier og online webshops, men også offentlige institutioner som hospitaler. 

Når du deler dine persondata med Psoriasisforeningen, kan du stole på, at vi overholder gældende lovgivning. Her kan du læse om, hvordan vi indsamler og behandler persondata, og hvordan vi passer godt på dem.

Sådan behandler Psoriasisforeningen persondata
Psoriasisforeningen indsamler data om dig, som skal bruges til at gennemføre det køb eller den service, som oplysningerne er indsamlet i forbindelse med. Det kan være, når du melder dig ind, foretager en donation, får hjælp af vores rådgivning eller bruger vores hjemmeside. På hjemmesiden indhenter vi data om trafik og præferencer, så vi kan optimere og målrette siden til brugernes behov. Personoplysninger slettes eller anonymiseres løbende, efterhånden som det formål, de blev indsamlet til, afsluttes.

Data om dig håndteres forsvarligt og opbevares kun, så længe det er nødvendigt for den pågældende sag. Vi indsamler aldrig personoplysninger, uden at du selv har givet os disse oplysninger ved registrering, køb eller deltagelse i en undersøgelse m.v. Personoplysninger afgives aldrig til tredjepart, med mindre du selv udtrykkeligt giver tilsagn hertil. 

Ifølge persondataloven skal dine personlige oplysninger opbevares sikkert og fortroligt. Vi gemmer dine personlige oplysninger på computere med begrænset adgang, som er placeret i kontrollerede faciliteter, og vores sikkerhedsforanstaltninger kontrolleres løbende for at afgøre, om vores data håndteres forsvarligt, og under stadig hensyntagen til dine rettigheder som bruger. Der vil altid være risici, når data opbevares elektronisk. Men Psoriasisforeningen tager de nødvendige forholdsregler i overensstemmelse med den nye databeskyttelsesforordning.

Læs mere i Psoriasisforeningens privatlivspolitik samt på denne side.

 

Del siden:

Spørgsmål?

Du har ret til – og kan altid - kontakte os og få oplyst, hvilke data vi har registreret om dig, ligesom du kan bede om at få oplysninger opdateret, berigtiget eller slettet.

Har du spørgsmål, så kontakt landskontoret på tlf. 36 75 54 00 (mandag-fredag mellem kl. 10.00-14.00), eller på mail psoriasis@psoriasis.dk

Læs mere

Læs mere om Psoriasisforeningens behandling af persondata her og her.