Spørgsmål og Svar

Hvad er psoriasis?
Psoriasis er en kronisk hudsygdom, som ikke smitter. Sygdommen er en betændelsestilstand, der viser sig som afgrænset og skældannende udslæt på huden. Næsten 165.000 danskere lider af psoriasis.

Hvad er psoriasisgigt?
Psoriasisgigt er en betændelsestilstand, der sætter sig på enkelte led eller i senerne omkring et led. Ca. hver tredje psoriasispatient udvikler psoriasisgigt. Sygdommen er en selvstændig gigtsygdom, som kan minde meget om leddegigt. Heldigvis er psoriasisgigt ikke nær så invaliderende som almindelig leddegigt.

Hvem får psoriasis/psoriasisgigt?
Psoriasis er en arvelig sygdom. Man kan sagtens være disponeret for sygdommen, uden at man nogensinde får et udbrud. Ligesom familier, der ikke tidligere har haft psoriasis, kan udvikle sygdommen.

Hvad kan fremprovokere psoriasis/psoriasisgigt?
Et psoriasisudbrud skyldes ofte fysisk eller psykisk overbelastning. Halsbetændelse eller andre infektioner kan også være med til at fremprovokere et psoriasisudbrud.

Smitter psoriasis?
Nej, psoriasis smitter ikke mere end fregner. Det gælder, uanset, hvor hårdt huden er angrebet.

Kan man dø af psoriasis?
Nej, man kan ikke dø af psoriasis, men i enkelte tilfælde kan sygdommen være meget invaliderende - især psoriasisgigt.

Kan sygdommen helbredes?
Psoriasis er en kronisk sygdom, som ikke kan helbredes. Har man først fået psoriasis, er det for livstid. Men man kan selv gøre meget for at holde sin psoriasis på et acceptabelt niveau.

Hvordan kan sygdommen behandles?
De fleste psoriasispatienter kan nøjes med at smøre sig med cremer og salver med D-vitaminlignende stoffer, hormonpræparater eller tjære. I tilfælde med moderat psoriasis gives også lysbehandling og tjærebade, og i svære tilfælde bliver patienten tilbudt medicinsk behandling også kaldet systemisk behandling.

Hvad er lokalbehandling?
Lokalbehandling vil sige, at man kun behandler på sygdomsområdet. Lokalbehandling til psoriasis gives ofte i form af salver, cremer, gele, shampoo og pulveropløsning. Stort set alle psoriasispatienter benytter lokalbehandling.

Hvad er lysbehandling?
Solens stråler består af to former for ultraviolette stråler – UVA og UVB. Ved lysbehandling udsættes psoriasispatienten for enten UVA eller UVB stråler. Behandlingen foregår i specielle solarier. Behandlingen med UVA stråler er kombineret med medicinsk behandling, der fremmer hudens lysfølsomhed. Den form for lysbehandling kaldes også PUVA.

Hvad er klimabehandling?
Klimabehandling er en kombineret behandling, hvor solens stråler og vandets mineraler har en positiv effekt på psoriasisen. Behandlingen varer typisk 4 uger. I Danmark sendes de fleste patienter enten til Israel ved Det Døde Hav eller til Den Blå Lagune i Island.

Hvad er systemisk behandling?
Systemisk behandling påvirker ikke kun det angrebne område, men alle kroppens organer. Typisk gives systemisk behandling i form af medicin, som tages én gang om ugen i tabletform. Patienten skal løbende gå til kontrol hos lægen, da behandlingen kan være forbundet med en række bivirkninger.

Kan man få tilskud til behandling?
Ja, man kan både få tilskud via den almindelige sygesikring, hvor man automatisk får tilskud til receptpligtigt medicin og visse lægemidler, der fås i håndkøb. Man kan også søge om kronikertilskud. Desuden kan personer under 18 år søge tilskud fra kommunen til diverse ekstra udgifter, der er forbundet med sygdommen.

Kan man få tilskud til klimabehandling?
Ca. 300 danskere sendes årligt i klimabehandling. Man kan få tilskud til klimabehandling fra regionerne, hvis man indstilles til behandling af en læge. Desuden kan personer under 18 år søge tilskud hos kommunen til dækninger af diverse udgifter forbundet med behandlingsopholdet.