Der bliver kæmpet en brag kamp - og resultatet ses

Fire forventningsfulde unge vinkede i marts farvel til forældre, søskende og venner for at begynde den lange rejse sammen med to ledere fra Psoriasisforening til Kibbutz Ein Gedi ved Det Døde Hav. For nogle af de unge var det et glædeligt gensyn, og for andre var det første gang, de skulle tilbringe fire uger langt væk fra den daglige trummerum – i et forsøg på at blive psoriasisfri.

Klimabehandling er en behandlingsform, som hvert år benyttes af danske psoriasisramte. Behandlingen foregår ved hjælp af naturens egen medicin, nemlig luftens og vandets mineraler og ikke mindst - solens stråler. Denne specielle form for behandling henvender sig mest til patienter med svær psoriasis.

Behandlingen består i korte træk af solbadning og badning i Det Døde Hav, som har en høj koncentration af salt og andre mineraler. Det er vigtigt, at smøre sig ind i cremer og salver, så huden ikke udtørrer. Behandlingen tilrettelægges af stedets sygeplejersker, som ud fra de unges hudtype og lysfølsomhed fremkommer med en behandlingsplan.

Foruden lys og bade bidrager afkoblingen fra hverdagens stress og jag formentlig også til en hurtigere bedring af sygdommen.  De unge fulgte et skema med solbadning, indsmøring i cremer og salver, svovlbade og daglige badeture i Det Døde Hav – kun 10 minutters gang fra behandlingsområdet. De mange dage var kun afbrudt af enkelte fridage med udflugter. I det følgende fortæller Anne-Mette Hansen, leder på ungeholdet om ugerne på klimabehandling ved Det døde Hav. 

”Så er vi vel ankommet til Kibbutz Ein Gedi. Vi har fået lagt os til rette i ”solariet” og de unges behandling er i gang. ”Solariet” er et afskærmet område kun for danske patienter, hvor man ligger på en briks i solen kombineret med badning i Dødehavet.

Vi har desværre haft to dage med dårligt vejr, hvor noget af tiden er gået med lektier, se semifinalen i X-factor og en tur til ”hotellerne” som er et hotelområde ca. 30 min. fra kibbutzen. Vi har været på vandretur i” Wadi Arugot” til ”Det skjulte vandfald”. Det var en hård, men fantastisk tur, hvor de unge mennesker fik badet og taget en masse flotte naturbilleder”, fortæller Anne-Mette Hansen, leder på ungeholdet.
 
Dødehavet
Dødehavet er helt unikt, da det indeholder 21 forskellige mineraler, hvoraf 12 ikke findes i noget andet hav. Dødehavet indeholder f.eks. 10 gange flere salte og mineraler end Middelhavet, som ikke kun har en afslappende virkning, men også tilfører næring til huden, øger blodcirkulationen og lindrer reumatiske problemer. Dødehavsområdets ligger 417 meter under havets overflade, hvilket gør at der findes et ekstra atmosfærisk lag, som sammen med det tynde lag, der dannes ved fordampningen fra havet, filtrerer en del af de skadelige ultraviolette stråler væk, hvilket mindsker risikoen for at blive forbrændt.

”Halvvejs i behandlingsopholdet bliver, der kæmpet en brag kamp på briksen. Den seneste 1 ½ uge har alle været fuld tid i ”solariet”, hvilket betyder at behandlingen er godt i gang. Tiden i kibbutzen efter behandlingen går med spil, film, være i poolen, tøsehygge og deres helt egen danseaften. Vi har været med til en grillaften, hvilket de unge syntes var rigtig hyggeligt".

Kibbutz Ein Gedi
Kibbutzhotellet er en grøn oase i Negev ørkenen, der ligger på en bakke ved Dødehavets strand og byder på en enestående udsigt over såvel Dødehavet som de omkringliggende Moabjerge. I 1994 blev kibbutzen officielt anerkendt som værende en international botanisk have. Det er den eneste beboet botaniske have, hvor hvilket kan ses som en hyldest både til kibbutzens gartnere og hele befolkningen i Ein Gedi.

”Endelig kom dagen, hvor vi skulle på kamel tur, vi havde en af de andre voksne fra holdet med på turen, hans navn er Jan, men hos os har han nu fået øgenavnet ”Onkel Jan”. Kamelranchen ligger i Dimona. Dagen efter gik turen til Beer Sheba, som ligger ca. 30 min. kørsel fra Dimona. I Beer Sheba var vi på markedet også kaldet ”beduinmarkedet”, hvor der var alverdens ting, så der blev handlet lidt forskelligt”, fortæller Anne-Mette.

"De unge kan nu se tydelige resultater af behandlingen – og deres hårde arbejde, så det er dejligt. Den sidste og 4. uge har været begivenhedsrig på alle fronter, hvad enten det har været behandling, oplevelser eller på det sociale område. Vi er alle mentalt klar på at tage hjem med bagagen fyldt med gode oplevelser og minder. Og selv om alle desværre ikke kommer helt pletfrie hjem, da vi har haft en del dage med dårligt vejr, har denne behandling haft en meget større positiv effekt end, hvad nogen af de unge ellers har prøvet”, fortsætter Anne-Mette.

Historien
Siden efteråret 1971 har psoriasisramte haft mulighed for at komme på behandlingsrejse til Det Døde Hav. Det hele startede på et initiativ, som Viggo Kampmann sammen med Professor Hjort fra Gentofte, stod i spidsen for. I starten blev der sendt 12-14 patienter af sted, sammen med et par sygeplejersker. Forholdene var meget simple dengang. I 1982 åbnede endnu et behandlingssted ved Kibbutz Ein Gedi. 

”Hold 2, de unges hold, havde arrangeret grillaften, et super hyggeligt arrangement, hvor pigerne fik danset og hygget. ”Onkel” Jan måtte kridte skoene for alle pigerne ville danse med ham, de lærte ham nogen nye dansetrin og nye sangtekster, hvilket var til stor fornøjelse for os andre” fortæller Anne-Mette med et smil på læben.

”Dagen efter skulle vi på Jeep-tur, dette foregik i en åben og meget ramponeret jeep, hvor man måtte stå op mens vi kørte. Ali, som vores chauffør hed, var super god til ungerne. Han fortalte os lidt om hvad de forskellige planter der groede i ørkenen kunne bruges til f.eks. en plante man kunne gnide i hænderne og dannede sæbeskum så man kunne vaske hænder i og spiselige planter mm. Ellers gik turen i høj fart ud over ”stepperne” og der blev grinede, hvinede og råbt ”jalla jalla habibi”.

På vores sidste sabbat, havde Per og jeg vækket nogen af de unge tidligt, så vi kunne komme halvvejs op på et af bjergene og se solopgang. Lar,s som er en af de andre dansker fra vores hold, guidede os derop. Lars er sportsman og er god til at motivere andre, så selv om en af de unge var opgivende inden vi nåede målet, fik han presset hende på en positiv måde til at yde lidt mere, hvilket hun var rigtig glad for, da vi nåede målet”, fortæller Anne-Mette.

Anne-Mette slutter således:
”Jeg vil runde af for denne gang med at sige tak til jer fantastiske unge mennesker vi har haft på ungeholdet, I er og bliver grunden til at klimabehandling er værd at kæmpe for. Vi ser et så positivt og flot resultat. Vi ser unge mennesker. der blomstre af selvtillid og selvværd, vi ser de unger blive et helt menneske og i et med sig selv. Dette ophold er med til at skabe et helt individ, at de lære at erkende og acceptere deres psoriasis og hvordan man kan leve med den på en mere positiv måde. Tak, til jer forældre for at give os æren af at være i selskab med jeres fantastiske unge mennesker.

Jeg vil takke foreningen for at jeg endnu engang fik æren af at komme med som pædagog efter et års pause, dette er jeg super taknemmelig for. Jeg vil takke Per min kollega for et rigtig godt samarbejde, vi falder ind i en helt naturlig rytme her i Israel. Vi er et team og supplerer hinanden på kryds og tværs af vores forskelligheder, dette er guld værd under et ophold som dette.

Jeg vil takke sygeplejerskerne Elsba, Sara og Karen for jeres utrolige kompetencer, ekspertise, jeres imødekommenhed, jeres sind og jeres åbenhed. Jeg har ikke ord for hvor taknemmelige vi er for jeres støtte og vejledning.

Sidst men ikke mindst vil jeg takke alle for deres venlighed over for ungeholdet. Det har gjort opholdet til noget helt specielt og mindeværdigt for de unge. Specielt Jan og Lars, som har været der for de unge, og de har været med på alle deres sjove påfund. Det har været meget motiverende for de unge til at yde mere end de troede de kunne på vej op af bjerget en tidlig morgen”.

Vil du med på holdet?
Det er dermatologerne der visiterer de unge patienter til klimabehandling i Israel. Opholdet arrangeres af firmaet 1Bedre Liv. Da 1Bedre Liv ikke kan tage ansvar for børn og unge under 18 år stiller Psoriasisforeningen to ledere/pædagoger til rådighed for de børn og unge under 18, der ikke er ledsaget af en voksen. De har ansvaret for børnene og sørger for alt det praktiske under opholdet sammen med personalet i kibbutzen. De holder opsyn, sikrer et højt niveau af information og støtte – og holder god kontakt til de pårørende derhjemme.

Vil du vide mere om ungdomsholdet er du/I velkommen til at kontakt Psoriasisforeningen på telefon 36 75 54 00 eller mail LK@psoriasis.dk