Er du i tvivl, om du er særlig udsat for COVID-19?

af Psoriasisforeningen   |   7. maj 2020, 09:55

Vi får mange henvendelser vedrørende ny corona-virus og risikogrupper, særligt i forbindelse med Sundhedsstyrelsens opdaterede vejledning fra mandag 4. maj. Selvom gruppen er specificeret en smule mere, er der stadig mange ubesvarede spørgsmål, der kan give utryghed. Her kan du se, hvad du skal være opmærksom på. 

Som tidligere nævnt er der ikke dokumentation for, at psoriasis/psoriasisgigt i sig selv gør dig mere udsat for smitte eller alvorlig sygdom ved COVID-19. Psoriasisforeningen opfordrer som udgangspunkt til, at mennesker med psoriasis i hud og led er særligt opmærksomme og udviser særlig forsigtighed.

MEN BEMÆRK, forhold som alder og følgesygdomme kan placere dig i risikogruppen. Læs videre. 

Det skal du holde øje med 
Psoriasisforeningen retter sig i denne forbindelse efter Dansk Dermatologisk Selskab (afstemt med Sundhedsstyrelsen), som følger International Psoriasis Council (en international interesseorganisation ledet af dermatologiske eksperter). 

Vi anbefaler derfor, at du konsulterer din læge, hvis du har psoriasis/psoriasisgigt og enten:

  • er over 60 år
  • har følgesygdomme til psoriasis fx hjertekarsygdom, diabetes eller overvægt

Er du i særlig risikogruppe baseret på ét af disse kriterier, bør du konsultere din læge, om hvorvidt du:

  • kan gå på arbejde
  • kan fortsætte din behandling

OBS. afbryd aldrig din behandling uden aftale og anvisninger fra din læge.

Er du stadig i tvivl eller utryg?

Så vil vi altid anbefale dig at tage en personlig samtale med din læge.

Mere information om risikogrupper

Find Sundhedsstyrelsens oversigt over risikogrupper og information og anbefalinger til disse grupper her

Hold dig opdateret på coronasmitte.dk

OBS. Selvom vi vil gøre vores bedste for at formidle den nyeste information om corona-situationen af betydning for dig med psoriasis i hud og led, vil vi opfordre til at følge myndighedernes anbefalinger, der som udgangspunkt vil være de mest opdaterede.

Hold dig opdateret på www.coronasmitte.dk

Hvad med immunhæmmende behandling?

Patienter i immunhæmmende behandling herunder udvalgte biologiske lægemidler, der anvendes til psoriasis/psoriasisgigt, har tidligere været medtaget som en risikogruppe. 

Men efter yderligere og løbende gennemgang af data fra epidemiens udvikling globalt, er der ikke set dokumentation for, at patienter i behandling med de pågældende immunhæmmende behandlinger til psoriasis/psoriasisgigt er særligt udsat for smitte eller alvorlig sygdom. 

Du finder Sundhedsstyrelsens opdaterede vejledning om risikogrupper her

 

Hvad med sår på huden?

Mange spørger, om ny corona-virus kan smitte via sår/sprækker i huden - og om man dermed er mere udsat via psoriasis? 

Vores dermatologiske sygeplejerske svarer, at ifølge Sundhedsstyrelsen smitter ny corona-virus kun gennem slimhinder - næse, mund og øjne. Der er ikke dokumentation for, at det kan smitte gennem sår.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål, udover det du kan læse dig til via myndighederne, vores hjemmeside, facebook-side, nyhedsbrev m.v.?

Vi får i øjeblikket en del henvendelser angående corona-virus og psoriasis i hud og led. Vi beder derfor om, at du - før du tager kontakt til os - læser igennem det informationsmateriale, vi har samlet på denne side, der burde give svar på det meste. 

Flere spørgsmål?

Som medlem af Psoriasisforeningen kan du kontakte vores rådgivningslinje og bl.a. få råd af Heidi om fx psoriasis og behandling. 

Ikke medlem? Så kan du hurtigt blive det og få adgang til et væld af viden, rådgivning, services, arrangementer og rabatter, klik her

Sygeplejerske Heidi Nordahl Larsen kan kontaktes på telefon 27 64 94 00 eller på sygeplejerske@psoriasis.dk, husk at have dit medlemsnummer klar ved henvendelse.