Derfor vil jeg gerne være blogger

11. januar 2020, 10:36   |    

Hej med jer! Jeg hedder Sofie og er en 24-årig ung kvinde fra en lillebitte landsby i Midtjylland, der har forvildet sig til hovedstaden, hvor jeg pt. bor med min kæreste på Vesterbro.

Jeg er psoriasispatient, og jeg har haft psoriasis, siden jeg var 6 år gammel. Jeg har og har altid haft meget svær psoriasis, og da jeg var værst ramt, var hele min krop dækket til. I dag har jeg for det meste fået mine pletter og negle under kontrol takket være et godt samarbejde med dygtige hudlæger, men der skal ikke meget til, før pletterne pibler frem igen. Jeg har været sendt fra den hudlæge til hudlæge, jeg har været gennem adskillige behandlingsformer - nogle effektive og nogle knap så effektive – og til tider bander og svovler jeg over mine pletter og synes, at livet er uretfærdigt. Men uanset hvad, så er mine pletter en del af mig, og de har gjort mig til den, jeg er i dag.

Siden mine første pletter dukkede op for 18 år siden, har jeg været igennem adskillige behandlinger og mit personlige behandlingsforløb er efterhånden langt og dækker over både hospitalsindlæggelser med intensive lysbehandlinger og røde bade, klimabehandling, systemisk behandling og kostomlægninger og naturlige alternativer for at få nogle tiltrængte afbræk fra intensive behandlingsforløb. Det behandlingsforløb, der har haft den bedste effekt på min psoriasis, har været klimabehandling i Israel. Efter mine første 4 uger i ’sandkassen’ med børne-unge-holdet for 10 år siden vendte jeg hjem stort set pletfri – hvilket jeg ikke engang havde været i nærheden af at være, siden mine første pletter hurtigt begyndte at dække min krop i 6-års alderen.

Det flotte resultat holdt i 5 måneders tid, og den sommer blev den første i en del år, hvor jeg gik med shorts, t-shirts og sommerkjoler og stolt viste både de nye pletter og ar fra gamle pletter frem. Udover det flotte resultat kom jeg også hjem med et meget større overskud, et humørboost uden sammenligning og et netværk af skønne med-plettede mennesker. Det var for mig i den periode nærmest lige så vigtig som de svindende pletter. Selvom jeg nu er i et relativt effektivt behandlingsforløb med Methotrexat, har klimabehandling uden tvivl været den mest effektive behandling mod min psoriasis, og jeg vil uden tvivl ty til den behandlingsform igen, så snart behovet opstår og muligheden igen byder sig!

Jeg er i gang med min kandidat i engelsk og historie ved Aalborg Universitet, hvor jeg også arbejder som undervisningsassistent i English Grammar, og så er jeg oversætter for et internationalt oversættelsesbureau.

Jeg vil gerne blogge, fordi jeg for det første synes, det er enormt vigtigt både for andre psoriasispatienter at vide, at de ikke er alene – hvadend de har haft psoriasis i mange år eller først lige har fået diagnosen – og for pårørende til psoriasispatienter eller andre interesserede at vide, hvilke udfordringer, der kan følge med diagnosen. Men jeg vil også gerne blogge, fordi jeg for det andet synes, det er mindst lige så vigtigt for andre psoriasispatienter at vide, at det stadig sagtens kan lade sig gøre at leve et normalt og godt liv til trods for - og måske endda til tider takket være – pletterne.