7. April 2011 - D-dag

3. februar 2017, 16:03   |    

Det kom snigende som en tyv om natten. Gradvist blev jeg mere og mere træt, stiv i kroppen og havde ondt i alle led. Min hud lignede et skiløjpe i Alperne og jeg kunne ikke få mit dengang 22-årige liv til at fungere.

Jeg læste på CBS, boede på Amager sammen med mine to tætteste venner og levede et ret bekymringsfrit liv som alle andre omkring mig. Men langsomt over tid ændrede min tilværelse sig. I starten lagde jeg ikke mærke til at noget var anderledes. Jeg har altid haft problemer med min hud men det er blevet behandlet som tør hud eller eksem så jeg har aldrig tænkt mere over det. Det var jo bare min virkelighed at se sådan ud. Jeg var blevet vant til at skjule mine skæl og drys med lyst tøj og en god rystetur inden jeg mødte mennesker.

Men nu var tingene pludselig anderledes. Min krop ville ikke samarbejde og gøre som jeg ville og jeg måtte droppe at spille badminton – noget jeg havde gjort i mange år. Min daværende praktiserende læge var fantastisk og sagde flere gange til mig; Rikke det er ikke meningen at unge kvinder på 22 år skal have så mange smerter.

Med en henvisning i hånden og en tid til reumatologisk udredning 2 måneder ude i fremtiden måtte jeg sygemeldte mig fra studie og job. En psykisk lussing for en som mig der sætter en ære i at være pligtopfyldende. Men kroppen kunne ikke noget. Nu kunne den heller ikke gå mere – eller komme ud af sengen – eller gå i bad. Lægen reagerede hurtigt og fik mig igennem systemet hurtigere og til udredning efter få dage.

Og der var den pludselig – D-dag. Diagnose dagen. Dommen var klokkeklar efter blodprøver og diverse scanninger.
”Hej Rikke. Jeg er reumatolog – det er det man kalder gigtlæge. Du har Psoriasisgigt i meget svær grad. Det er nok bedst du sidder i kørestol noget tid mens vi finder ud af hvilken behandling vi kan give dig”
Det var torsdag d. 7. April 2011. Min mor var med og jeg græd. Jeg troede jeg skulle dø af den sygdom jeg lige havde hørt om for første gang. 
Det er min D-dag. Kan du huske din?