Psoriasisforeningen
Handicaporganisationernes Hus
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
Telefon: 3675 5400
Kontortid (man-fre) 10-14
CVR: 81935319
» Kontakt os
Psoriasisforeningen er en humanitær forening. Vi arbejder for at udbrede kendskabet til psoriasis og psoriasisgigt samt at støtte og forbedre forholdene for de mere end 165.000 danske psoriasispatienter og deres pårørende.

Biologisk behandling - nej tak

Sie Ahrensberg har for længst passeret de 25 indlæggelser på Gentofte Amtssygehus. 34 gange har hun været på klimabehandling i Israel. Hun får absolut højeste dosis Methotrexat. Og kan alligevel ikke holde sin aggressive psoriasis i ro.

Ifølge alle pejlemærker er hun en soleklar kandidat til biologisk behandling. Men Sie Ahrensberg har indtil videre blankt afvist denne behandlingsform:

"Jeg har prøvet at ligge dødssyg af både Methotrexat og sandimmun, og har hver gang tænkt: Bare det hjælper, så holder jeg gerne pinen ud. Men denne gang sagde jeg altså nej til en behandling, selv om den sandsynligvis ville hjælpe mig virkelig meget".

Kan kroppen klare al den gift
Sie Ahrensberg sagde i første omgang ja til at blive testet for, om hun kunne komme i biologisk behandling.Efter en masse prøver gav lægerne på Gentofte Amtssygehus grønt lys for behandling med Enbrel, selv om hun har en latent tuberkulose.

"Det betød, at jeg sideløbende med den egentlige behandling skulle spise piller mod tuberkulosen. Jeg skulle også fortsætte med at tage Methotrexat. Gad vide, hvor meget gift kroppen kan klare, tænkte jeg. Og jeg valgte at sige: Nu har jeg levet med psoriasis i 40 år. Så kan jeg også leve med sygdommen, indtil lægerne har flere erfaringer med, hvad biologisk behandling gør ved én".

Utrygheden gnavede
Utrygheden ved den nye behandling gnavede i hende fra de første samtaler med lægerne:

"Lægerne sagde, at de havde gode erfaringer med biologisk behandling. Men de sagde også, at de ikke vidste så meget om den. Og de kunne ikke afvise, at der var farer og risici, fordi mit immunforsvar ville komme på vågeblus".

Det virkede, som om lægerne af bare hjælpsomhed så lige vel stort på de eventuelle bivirkninger, fornemmede Sie Ahrensberg:

"Det hele virkede lidt for hov-agtigt. For da jeg først luftede min bekymring, kunne lægerne sagtens forstå, at jeg ikke følte mig klar til denne form for behandling. Normalt er det jo ikke ligefrem forståelse, man møder mest af, hvis man nægter at gå i en anbefalet behandling".

Lytter til medpatienter
Sie Ahrensberg afviser ikke, at hun vil tage imod et tilbud om biologisk behandling:

"Jeg vil ikke udelukke, at jeg siger ja på et tidspunkt. Foreløbig lytter jeg opmærksomt til de patienter, jeg kender, som er i biologisk behandling. Jeg tror på, at den bedste erfaring kommer fra ens medpatienter og ikke lægerne. For de prøver ikke præparaterne på deres egen krop". 

Del på facebook

Telefonrådgivning

Hver torsdag fra kl. 16.30-18.30 kan du ringe og tale med foreningens socialrådgiver og dermatologiske sygeplejerske

Læs mere

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret omkring psoriasis, forskning og gode tilbud.