Psoriasisforeningen
Handicaporganisationernes Hus
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
Telefon: 3675 5400
Kontortid (man-fre) 10-14
CVR: 81935319
» Kontakt os
Psoriasisforeningen er en humanitær forening. Vi arbejder for at udbrede kendskabet til psoriasis og psoriasisgigt samt at støtte og forbedre forholdene for de mere end 165.000 danske psoriasispatienter og deres pårørende.

Email Udskriv

Unge med psoriasis efterlyser mere tolerance

Unge med psoriasis er som alle andre unge. Sådan lyder beskeden fra de unge selv, når Danmarks Psoriasis Forening nu sætter fokus på nogle af de sociale problemer unge med psoriasis oplever. Flere undersøgelser viser nemlig markante fordomme om lidelsen blandt unge danskere.

Det smitter, skyldes dårlig hygiejne og så er unge med psoriasis i øvrigt også dårligere til at dyrke sport end andre unge. Sådan lød nogle af de mest markante fordomme omkring psoriasis, da Danmarks Psoriasis Forening for nylig undersøgte holdningen til lidelsen blandt unge i Danmark. Og det er ikke bare i undersøgelsen, at unge med psoriasis er udsatte – også i virkeligheden florerer fordommene frit. Derfor sætter Danmarks Psoriasis Forening nu fokus på det sociale pres som mange unge med psoriasis oplever fra deres omgivelser.

- Til trods for, at vi lever i et meget oplyst samfund, er det utroligt svært at være ung i dag. Der skal meget små afvigelser fra normen til, at man ryger ud af fællesskabet. Man skal helst være perfekt for at være med, og det opleves af mange unge med psoriasis som næsten uoverkommeligt, siger Jens Sloth Nielsen, som er landsformand for Danmarks Psoriasis Forening.

For at gøre opmærksom på problemet, lancerer foreningen nu to virale film, hvor to unge med psoriasis fortæller om nogle af de ubehagelige oplevelser, som de har haft i sociale sammenhænge. Filmene skal både opfordre unge uden psoriasis til at vise større tolerance overfor unge som har lidelsen, men også opfordre unge med psoriasis til ikke at lade sig begrænse socialt af deres hudsygdom. Den opfordring kommer blandt andet fra 18-årige Jeanne Knudsen fra Silkeborg, som er med i den første af de to film, og som ofte har oplevet omgivelsernes manglende tolerance.

- Da jeg startede på handesskolen, var der en af drengene der sagde, at han aldrig kunne finde på at komme sammen med sådan en som mig. Det blev jeg rigtig ked af, for jeg jo fuldstændig lige som alle andre. Det er faktisk kun, når jeg er sammen med mine ’plettede venner’ at jeg kan slappe helt af”, fortæller Jeanne Knudsen i filmen.

Psoriasis farligere end som så
I alt lever omkring 30.000 unge danskere med psoriasis, og moderne forskning har nu slået fast, at det ikke bare er ubehaget og de sociale problemer, som risikerer at følge med sygdommen. For personer med moderat til svær psoriasis kan lidelsen i måske på længere sigt føre til livsstilssygdomme, hvis ikke lidelsen bliver behandlet korrekt. Derfor er det vigtigt, at de unge tager psoriasis alvorligt, samtidig med at deres kammerater også hjælper dem på vej med større forståelse og accept af lidelsen, mener Danmarks Psoriasis Forening.

- Alt for mange børn og unge med psoriasis oplever at blive behandlet markant anderledes end deres jævnaldrende kammerater, bare fordi de har psoriasis. Det har store konsekvenser for deres sociale liv og koster deres selvværd dyrt,” siger Jens Sloth Nielsen.

Det første af de to virale film om de unge psoriasispatienter kan du se ved at klikke på nedenstående links og på foreningens Facebook-profil.

Begge de to film kan ses på Youtube på følgende link:

Se Andreas' film her
Se Jeannes film her

Fakta om Psoriasis
2-3 % procent af den danske befolkning lider af psoriasis, ca. 165.000
Sygdommen opstår normalt i 10-30 års alderen
Cirka 30.000 danske børn og unge lider af psoriasis

Del på facebook

Telefonrådgivning

Hver torsdag fra kl. 16.30-18.30 kan du ringe og tale med foreningens socialrådgiver og dermatologiske sygeplejerske

Læs mere

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret omkring psoriasis, forskning og gode tilbud.