Psoriasisforeningen
Handicaporganisationernes Hus
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
Telefon: 3675 5400
Kontortid (man-fre) 10-14
CVR: 81935319
» Kontakt os
Psoriasisforeningen er en humanitær forening. Vi arbejder for at udbrede kendskabet til psoriasis og psoriasisgigt samt at støtte og forbedre forholdene for de mere end 165.000 danske psoriasispatienter og deres pårørende.

Email Udskriv

Fri os for fordomme

Unge med psoriasis er som alle andre unge. Sådan lyder beskeden fra de unge selv, når Danmarks Psoriasis Forening nu sætter fokus på nogle af de sociale problemer unge med psoriasis oplever.

En kæmpe byrde. Sådan beskriver 16-årige Andreas Jensen fra Holstebro selv beskeden om, at han havde fået konstateret psoriasis. Og Andreas Jensen er ikke alene. Mange unge danskere får hvert år konstateret hudlidelsen, som kan få store sociale konsekvenser. En ny undersøgelse fra det anerkendte, tyske universitet Münster viser, at psoriasis blandt andet kan føre til social angst og stigmatisering.

Samtidig har spørgeskemaundersøgelser blandt helt almindelige danske unge vist, at fordomme om sygdommen er meget almindelige. Mange unge tror, at lidelsen smitter, at den skyldes dårlig hygiejne og at personer med psoriasis er dårligere til at dyrke sport end andre. Men sådan er virkeligheden ikke, fortæller to unge med psoriasis nu i to åbenhjertige videoer produceret for Danmarks Psoriasis Forening.

- For mig er det enormt vigtigt at få gjort op med tabuet omkring psoriasis. Der er en masse fordomme, men det er de færreste mennesker, der ved noget om sygdommen. Det håber jeg på, at jeg kan være med til at ændre, ved netop at fortælle om mine egne erfaringer, fortæller Andreas Jensen, som er en af de to unge.

I dag har Andreas Jensen lært at leve med sin psoriasis, og i stedet for at gemme lidelsen væk, gør han en stor indsats for at fortælle om den. Det er også baggrunden for, at han har valgt at stille op til filmen, hvor han blandt andet viser nogle af de sår, som skaber fordommene hos jævnaldrende unge.

- Det er klart, at det er meget grænseoverskridende at vise så meget af mig selv frem, som jeg gør i videoen. Men hvis det kan give andre modet til at stå frem med sygdommen og bryde unges tabu omkring psoriasis, så er det det værd. På den måde håber jeg, at jeg kan være et forbillede for andre unge, som måske lider under nogle af fordommene, forklarer Andreas Jensen om de ærlige billeder i filmen.

I alt lever omkring 30.000 unge danskere med psoriasis, og flere forskningsprojekter har slået fast, at det ikke bare er ubehaget og de sociale problemer, som risikerer at følge med sygdommen. Hvis man sammenligner hyppigheden af livsstilssygdomme hos psoriasispatienter, har personer med psoriasis oftere forhøjet blodtryk, sukkersyge, overvægt, forhøjet kolesterol, og de ryger og drikker mere. Alt sammen ting, der øger risikoen for hjerte-karsygdomme. Derfor er det vigtigt, at de unge tager problemet alvorligt og opsøger professionel hjælp i sundhedsvæsenet, så det er personen, der kontrollerer sin psoriasis og ikke omvendt. Samtidig kan kammeraterne også hjælper dem på vej med større forståelse og accept af lidelsen, mener Danmarks Psoriasis Forening.

- Alt for mange børn og unge med psoriasis oplever at blive behandlet markant anderledes end deres jævnaldrende kammerater, bare fordi de har psoriasis. Det har store konsekvenser for deres sociale liv og koster deres selvværd dyrt,” siger Jens Sloth Nielsen.

Begge de to film kan ses på Youtube på følgende link:
Se Andreas' film her
Se Jeannes film her

Se indslaget fra Aftenshowet her

 

Del på facebook

Telefonrådgivning

Hver torsdag fra kl. 16.30-18.30 kan du ringe og tale med foreningens socialrådgiver og dermatologiske sygeplejerske

Læs mere

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret omkring psoriasis, forskning og gode tilbud.