Psoriasisforeningen
Handicaporganisationernes Hus
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
Telefon: 3675 5400
Kontortid (man-fre) 10-14
CVR: 81935319
» Kontakt os
Psoriasisforeningen er en humanitær forening. Vi arbejder for at udbrede kendskabet til psoriasis og psoriasisgigt samt at støtte og forbedre forholdene for de mere end 165.000 danske psoriasispatienter og deres pårørende.

Email Udskriv

Psoriasis på borgen

Karsten Lauritzen har haft psoriasis siden han var 20 år gammel. I dag er han 27 år og politiker, og arbejder til daglig på Christiansborg som medlem af Folketinget for partiet Venstre. Psoriasis Nyt har spurgt ham, hvordan det egentlig er at være politiker og i rampelyset, når man har psoriasis samt hvad han har tænkt sig at gøre for de danske psoriasispatienter.

Hvor længe har du haft psoriasis?
Jeg har altid haft en form for udslæt omkring håndleddene, og da jeg var omkring 19-20 år gammel, udviklede det sig pludselig til psoriasis og spredte sig til hele kroppen. På samme tid fi k min bedste ven faktisk også konstateret psoriasis, hvilket er lidt pudsigt, men samtidig også en stor hjælp for os begge, fordi vi kunne tale sammen om det og vidste, hvad den anden gennemgik. Det er vigtigt ikke at føle sig alene med en sygdom som psoriasis.

Hvor plaget er du af psoriasis?
Jeg har psoriasis pletvis over det meste af kroppen, men det er lykkedes mig at holde det meget nede med cremer og lysbehandling en gang om ugen. Om sommeren er det faktisk nok bare at bade i Vesterhavet et par gange om ugen og få lidt sol. Tidligere, inden jeg fandt ud af, hvordan mit psoriasis skulle behandles, var det meget slemt, bl.a. med meget skæl i hårbunden.

Er der andre i din familie, der har det?
Kun min fætter, ellers er der ikke nogen, der har det. I hvert fald ikke, hvad vi ved af.

Hvad tænkte du, da du først fik at vide, at du havde psoriasis?
Jeg troede på det tidspunkt, at det var en farlig sygdom, og det var derfor ikke særligt rart. Jeg fandt dog hurtigt ud af, det ikke passede helt. Det jeg husker bedst var, at jeg blev meget overrasket over at fi nde ud af, hvor mange danskere, der egentlig har psoriasis.

Kendte du til sygdommen forinden?
Nej, jeg kendte næsten ikke til sygdommen, og troede dengang, at den havde en forbindelse til hudkræft.

Har du nogensinde følt dig begrænset af psoriasis?
Da jeg først fi k konstateret psoriasis, gik der 1-1½ år før jeg kom i behandling. I Nordjylland var der på det tidspunkt næsten et halvt års ventetid på at komme til hudlægen. Så mit psoriasis udviklede sig og gjorde, at jeg følte mig socialt hæmmet, særligt fordi jeg havde en del psoriasis i hårbunden.

Hvordan er det at være politiker og ofte skulle være på, og så have en sygdom som psoriasis?
Det er ok. Jeg har fundet en behandling, lysbehandling og cremer, der virker for mig, og som holder det nede. Hvis jeg har lidt psoriasispletter i hovedet, så bliver det normalt sminket væk fra DR eller TV2’s stylist, inden jeg skal på tv.

Er du åben omkring din sygdom/hvorfor – hvorfor ikke?
Ja, det er jeg, bl.a. fordi jeg, da jeg først fik konstateret psoriasis, havde en helt forkert forståelse af, hvad det egentlig var for en sygdom.
Jeg har desuden fundet ud af, at hvis man er åben omkring, at man har psoriasis, så viser det sig ofte, at man møder andre mennesker,
der også selv har eller kender nogen, der har psoriasis.

Skal du deltage i Verdens Psoriasis Dag?
Ja, det skal jeg. Jeg har tænkt mig at give en hånd med i Nordjylland.

Hvad synes du om årets tema: Børn og unge – en udfordring for alle?
Temaet er rigtig vigtigt, for det er ikke rart at være barn eller ung og have psoriasis med alt, hvad det medfølger af spørgsmål og nogen gange endda afstandstagen. Det er vigtigt for mig, at folk forstår, at psoriasis er en helt almindelig sygdom, som for de fl estes vedkommende kan behandles, så man kan leve et helt normalt liv.

Hvad vil du kæmpe for i forbindelse med denne dag?
Jeg er rystet over, hvordan sundhedsvæsnet behandler psoriasispatienter og gigtpatienter, der nægtes adgang til klimabehandling, som de ellers oplever virker. Og så er jeg chokeret over ventetiderne, der er for at komme til hudlæge bl.a. i Nordjylland og andre dele af landet. Jeg har selv benyttet mig af muligheden for frit lægevalg og har fundet en rigtig dygtig hudlæge i København. Men det er jo ikke alle, der kan rejse land og rige rundt, for at komme i behandling. Derfor vil jeg kæmpe for kortere ventetid ved speciallægerne og for eff ektive behandlingstilbud – særligt til børn og unge.

Hvad mener du er det vigtigste, når det kommer til en sygdom som psoriasis?
At man hurtigt fi nder ud af, hvilken behandling den enkeltes psoriasis skal have, og at den behandling er eff ektiv. Jeg forstå ikke, hvorfor lysbehandling i Nordjylland kun kan ske i Aalborg fra 9-16.00. Det gør det meget svært for folk at få deres sygdom behandlet, når de har et arbejde, de skal passe. Det er en dårlig forretning samfundsøkonomisk, og en uanstændig måde at behandle psoriasispatienter på.

Hvad gør du selv som politiker for at udbrede kendskabet til psoriasis?
Jeg vil gerne gøre mere, og det er en af grundene til, at jeg har meldt mig ind i Danmarks Psoriasis Forening.

Del på facebook

Telefonrådgivning

Hver torsdag fra kl. 16.30-18.30 kan du ringe og tale med foreningens socialrådgiver og dermatologiske sygeplejerske

Læs mere

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret omkring psoriasis, forskning og gode tilbud.