Psoriasisforeningen
Handicaporganisationernes Hus
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
Telefon: 3675 5400
Kontortid (man-fre) 10-14
CVR: 81935319
» Kontakt os
Psoriasisforeningen er en humanitær forening. Vi arbejder for at udbrede kendskabet til psoriasis og psoriasisgigt samt at støtte og forbedre forholdene for de mere end 165.000 danske psoriasispatienter og deres pårørende.

Email Udskriv

Nyt fra Ungdomsholdet i Ein Gedi 2011

Spændte, trætte, sultne og forventningsfulde ankom børn/ungeholdet på syv unge og to voksne pædagoger/ledere til Ein Gedi Hotel den 30. marts 2011.

1. Brev
Hotellet vi bor på under vores ophold er en tidligere kibbutz som blev grundlagt i 1956,
men blev officielt først en botanisk have i 1994. Hotellet ligger ved det Døde Hav, og mange mennesker med og uden psoriasis kommer hertil pga. solens og havets effekt på huden.
Det Døde Hav (eller Dødehavet) er verdens lavest beliggende sø med en saltholdighed,
på omkring de 31,5 %. På grund af det høje saltindhold findes der intet højerestående liv, deraf navnet.

Det Døde Hav ligger 420 meter under havets overflade og er jordens laveste punkt. Udover det store saltindhold er det også rigt på mineraler. Det er ikke muligt for et menneske at synke til bunds i det saltholdige vand. UV-strålingen er mindre og iltindholdet højere end andre steder på jorden. Holdet har fundet en plads i ”solariet” som vi kalder stedet hvor behandlingen finder sted.”Solariet” er et afskærmet område som er delt op i en kvinde afdeling en mande afdeling og en fælles afdeling, stedet er kun for danske psoriasis patienter.

Desværre har vi haft nogle dage med dårligt vejr, hvilket har gjort at vi har måtte tage tidligere hjem fra ”solariet”. Vores eftermiddage er gået med hygge, pool, volleyball, brætspil, lektier og en tur til til Ein Boket hvor der blev handlet lidt, men nu glæder alle sig til at komme ind i en fast rytme så de kan få de forventede resultater med behandlingen.

Vi har snakket om vores 2 ½ fri, og har besluttet os for at tage en dag til Jerusalem, ½ dag til Jeriko, ½ dag til Mazada og den sidste ½ fri dag på kamel safari, men alt dette vil i høre nærmere om når vi kommer der til.

2. Brev
Holdet har været på vandrer tur til Davids Kilden, det var en smuk men fysisk hård gå tur, da det var op og ned af bjergskråninger. Vi holder vores første fri dag fredag den 15. april 2011, hvor vi først skal en tur ud at ride på kamel og derefter til Jeriko. Vores tur til Jerusalem er lidt tvivlsom da vores danske guide muligvis ikke kan før påske, og hverken guiden, Leo eller jeg vil der ind i påsken.

Behandlingsmæssigt går det fremad og selv om det til tider kan virke som en langsommelig proces, er alle utrolig motiveret. Men den positive indstilling for behandlingen og det sociale på holdet er med til at gøre dem til en fantastisk god gruppe som rummer empati og hinandens forskeligheder trods alder.

Jeg vil runde af med at sige mange tak til det hold patienter der er taget hjem onsdag den 13. april, de har været utrolig søde og imødekommende over for de unge, og har givet dem nogle minde værdige oplevelser.

3. Brev
Vores tredje uge er gået med at være i Jeriko , ude at ride på kameler og endnu en tur ned til Ein Boket (hotellerne) for at handle de sidste gaver med hjem.

Fredag den 13. april 2011 tog vi først ud at ride på kameler, dem som aldrig havde prøvet at sidde på en kamel før, var meget nervøse til at starte med. Der var en af de unge mennesker der kom med en kommentar om at hvis hun var nervøs eller bange for et levende væsen, kaldte hun det "Jens", det gav ingen mening men vi grinede og den kamel hun red på blev døbt "Jens".

Turen til Jeriko by var ikke den store oplevelse for nogen af os, men vores frokost (tapas anretning) var et meget overdådigt måltid som blev indtaget med velbehag. Vi var inde at se to græsk-ortodokse klostre, hvor det ene af dem var byggede ind i en bjergskråning, hvilket var et utrolig smukt bygningsværk. Ved det andet kloster, var der et tilbygnings værksted hvor de sad og lavede nogen utrolige flotte mosaik billedere.

Ugen har været lidt uheldig for en af drengene fra holdet, da han kom på skadestuen pga. et tørt stykke palmeblad der gik ind i tåen på ham, så nu humper han rundt med forbinding på, men ellers er ugen gået med hygge.

Lørdag den 23. april tager vi på en off-road tur med jeep, da vi ikke rigtig kunne finde nogen oplysninger og materiale om ATV kørsel i ørkenen, men dette vil i høre nærmere om i næste og sidste uge.

4. Brev
Vi er nu gået ind i den sidste uge af behandlingsopholdet, hvor der bliver kæmpet for at få det sidste psoriasis væk. Den sidste uge har været lidt hektisk, en fødselsdag skulle planlægges og forberedes, en artikel til psoriasis bladet skulle skrives, en måneskinds tur og vores sidste hele fridag som gik på en offroad tur i ørknen.

Onsdag d. 20/4-2011 havde vi bestilt en separat måneskinds tur med egen guide, frem for i fællesskab med de andre hotel gæster. Vi blev hentet af vores guide Younis som vi har haft æren af at have som guide på alle vores ture, er beduin og har levet de første 25 år af sit liv i ørknen, ind til han begyndte at studere på universitet og fik sin kandidat grad med speciale i og omkring ørknen i det sydlige af Israel (Negev-ørkenen). Han forstår at gøre vores ture helt fantastiske både naturmæssigt, men også hans viden og den entusiasme han har omkring ørkenen gør ham helt unik. Han havde taget brænde med til at lave bål, han tilberedte bagte kartofler på gløderne fra bålet og lavede te til os, mens vi sad med tæpper omkring os og ventede på at se fuldmånen stige op i horisonten.

Vores hele fridag var lørdag d.23/4-2011, hvor vi blev hentede af Younis tidligt om morgnen. Han viste os steder hvor vi kunne finde ørkenen roser (Jeriko rose), så alle de unge mennesker har selv været ude at finde hver deres roser. Vi var inde i en salthule, vi var inde på en kæmpe gartneri plantage hvor vi fik friske honningmeloner og vandmeloner med os, vi stoppede op to meter fra grænsen til Jordan, som var markeret med pigtråd. Efter frokost blev vi hentet af ham der skulle tage os med ud på en off-road tur i ørkenen, alle var spændte og glædet sig, og det var der også grund til, han kørte vildt og til tider hurtigt, op og ned af skrænter, men da han var professionel guide inde for dette område var alle trygge.
Det er i dag d. 25/4-2011 og vi har en ung kvinde på holdet der fylder 16 år, dette skal fejres med gaver, pandekager, fødselsdags kage og en masse søde og rare mennesker omkring hende. Hun blev vækket med sang og en lille morgengave, og gaven fra børn og unge holdet vil hun få overrakt i aften.

Jeg vil runde af med at sige mange tak til alle de fantastiske mennesker som har været her under de unge menneskers ophold, I har været med til at gøre dette ophold til et mindeværdigt ophold for dem alle.

Jeg vil sige til jer forældre der hjemme at I har nogle fantastiske unge mennesker som vi har været utrolig glade for at have med på denne tur. De er en utrolig gruppe som står sammen både i de positive og negative situationer der har været under vejs. De unge som har været her før, har en utrolig positiv indflydelse på de nye, omkring det personlige men også behandlingsmæssige, og får dem integreret i gruppen så alle bliver til en enhed. Den empati de rummer hver i sær som individer, og den udvikling der sker under dette ophold er det der gør mit/Leos ophold til mindeværdigt ophold.

 

 

Del på facebook

Telefonrådgivning

Hver torsdag fra kl. 16.30-18.30 kan du ringe og tale med foreningens socialrådgiver og dermatologiske sygeplejerske

Læs mere

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret omkring psoriasis, forskning og gode tilbud.