Danmarks Psoriasis Forening
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
Telefon: 3675 5400
Kontortid (man-fre) 10-14
CVR: 81935319
» Kontakt os
Email Udskriv

Breve fra Børneholdet i Ein Gedi

Børneholdet har været på klimabehandling i Israel ved Det Døde Hav i marts-april 2009. De valgte at sende breve hjem til Danmark, så man kunne få en opfattelse af, hvad der skete, når man er barn på klimabehandling.

4. Brev fra Børneholdet
boernehold_4_1Fjerde og sidste mail her fra Ein Gedi i Israel, inden vi vender næsen hjem mod Danmark.

Vores sidste fridag gik til Eilat hvor de skulle ud og dykke med delfiner, de unge mennesker havde glædet sig rigtig meget. Dem der ikke havde prøvet at dykke før var lidt nervøse og spændte, men da de alle kom op efter deres dyk, udstrålede de en selvtillid og glæde ved at have overvundet den frygt der havde siddet i dem, det var helt ubeskriveligt.

Nogle var heldigere mht. at komme tæt på delfiner end andre, men man kan desværre ikke garantere at alle kommer lige tæt på dem, da det er vilde delfiner som kan springe ud og ind af den indhegning man dykker inden for.

boernehold_4_2Vores guide/chauffør Junis fik vi til at stoppe på vej hjem til kibbutzen fra Eilat, for at lede efter ørken roser, det tog ham 10 min. At finde en ørken rose til os hver. Junis er en mand der er født og opvokset i ørkenen (beduin), og lever og ånder for den, han har en Bachelor i ørkenområdet omkring Eilat og Ein Gedi, det gør hans fascination og fortæller evne helt unik.

Behandlingen er nu ved at være ved vejs ende, alle er plet fri og bliver udskrevet  på mandag, så det er bare dejligt.

Nu vil jeg slutte af for denne gang med at skrive, at hvis det skulle gå hen og blive nødvendigt med endnu et behandlings ophold her i Israel, hvilket jeg ikke håber for deres skyld, men hvis, så ville hele holdet være egnede til at kunne komme herned igen på børn og unge holdet. Hanne og jeg har haft æren af at se 5 unge mennesker udspringe, den selvtillid og det selvværd de unge udstråler er med til at gøre dette ophold og arbejde helt specielt.

boernehold_33. Brev fra Børneholdet
Vi er nu i slutningen af vores tredje uge af opholdet, og er ved at arrangere vores tur til Eilat som bliver d. 7 april 2009. Hele holdet glæder sig meget, og vi voksne er utrolig glade for at vi også kan give dem den oplevelse med hjem.

Tiden er fløjet af sted og selv om vi har haft nogle dage med dårligt vejr, så er vi ikke længere bekymrede over om de når det resultat de kom til Ein Gedi for. I ugens løb er der blevet holdt midtvejsevaluering, et fælles med børnene og så individuelt med hver enkelt.

Selv om vi er mange timer sammen hver dag, er det vigtigt lige at holde et møde, mht. hvordan man syntes tingene går, hvad man syntes der er positivt og hvad man syntes der skal ændres. Ved de individuelle samtaler kommer de hver især til orde, og det er her de kan udtrykke de mulige frustrationer.

Tirsdag d. 31 marts 2009 tog det første hold patienter hjem, for hele holdet var det en trist dag, da vi havde haft mange gode timer og oplevelser sammen med dem. Hanne og jeg vil derfor takke hele 1. holdet for at have været med til at give de unge nogle sjove og lærerige dage, som de kan tage videre med sig hjem. Vi vil også takke Dorthe (sygeplejerske) og Dorthes mand Morten, for den positive tilgang de havde til de unge mennesker.

I går fredag d. 4 april 2009, var vi ude at kigge efter ørken roser, vi fandt desværre ikke nogen, en af grundene var at jeg troede det var en ørken rose sten vi skulle kigge efter og Hanne kiggede efter en ørken rose. Desværre en misforståelse, hvilket var ærgerligt, men vi havde heller ikke meget tid at gøre godt med inden vi skulle have blå time, så om vi havde fundet nogen vides ikke.

I dag Lørdag d. 4 april er vi inviteret op til en dame ved navn Miriam, hun er en meget gæstfri israelsk kvinde der har boet her i kibbutzen i 49 år, hun er god til at fortælle om hvordan det er at bo i en kibbutz , og rumme den socialistiske ånd en kibbutz er bygget op omkring.

brnehold_forr_2009_22. Brev fra Børneholdet
Vores første planlagte fridag gik til Jerusalem onsdag den 25. marts, dog havde vi en fridag tirsdag den 24. marts også pga. vejret, hvor vi tog en tur til Ein Bokeq for at shoppe.

Jerusalem var en meget stor oplevelse for dem alle, og vores guide på turen var med til at gøre den endnu mere spændende. Hun fortalte om Jerusalem fra Jesus tid, og frem til i dag. Hun førte os op til den enorme smukke tempelplads hvor den smukke moske Klippekuplen ligger, der var kun en fra holdet som fik lov at se den indvendig, hvilket blev og var en kæmpe oplevelse, mens vi andre sad misundeligt og glædet os til at høre om hvordan det havde været. Da vi kom til grædemuren var der lige kaldet til bøn, så der var rigtig mange mennesker. Ikke alle ville derned, men os der kom ned til muren og fik lagt vores nedskrivende bønner ind i muren, fik alle et sug i maven både pga. det er et så helligt sted (verdens 3 helligste sted i verden), men der er også et eller andet som påvirker en følelsesmæssigt, som man ikke helt kan forklare. Vi gik vejen (Via Dolorosa - Smertens vej), hvor Jesus bar korset frem til Golgata, hvor gravkirken i dag ligger. Gravkirken har formået at bevare de centrale steder fra selve korsfæstelsen såsom Golgata og den hellige grav.

Efter en historisk gennemgang af et af de mest hellige steder i verden, blev det tid til shoppe i basaren inden turen gik hjem til Kibbutzen igen.

Behandlingen i “solariet” er nu ved at blive en hverdag og psoriasissen arbejder på højtryk, da solen er ved at tage godt ved i huden. Alle har næsten været i det døde hav, og dem der ikke har, får vasket hår i saltvandet fra havet, da det har en utrolig effekt for psoriasis’en i hovedbunden.

Fritiden går ved swimmingpoolen, bordtennis, løb, computeren, spil, film og hyggesnak.

brnehold_forr_2009_11. Brev fra Børneholdet
Vi ankom alle trætte til Kibbutzen i Ein Gedi tidligt tirsdag morgen, efter en lang tur herned. Efter vi havde spist morgenmad, fik vi nogle timers søvn hvorefter der var informations møde omkring opholdet her nede. Vi kørte derefter i bus ned til “solariet” hvor vi valgte vores senge ud og fik dem placeret hvor vi ville ligge under vores ophold.

De første par dage skal huden lige vænne sig til solen så derfor har vi kun opholdt os i solen til kl. 12.00, men når vi i morgen mandag den 23. marts må ligge i solen til kl. 15.00, kan vi begynde at komme ind i en fast rytme og tingene som skal forgå vil bliver ren rutine. I morgen mandag skal de fleste for første gang i det døde hav, der er nogle der desværre ikke må endnu da de stadigvæk har åbne sår og deres hud er lidt mere
sart, men alle ser meget frem til at komme i.

I fredags (den 20. marts) var det for koldt til at ligge i “solariet”, så der tog vi en tur til Davids Kilden, som er opkaldt efter en bibelsk fortælling. Hele holdet syntes det var meget spændende og interessant både i historien og området omkring kilden, og så blev der selvfølgelig også tid til at bade i en af kilderne i området.

Dagene går ind til videre med hyggesnak, løb, minigolf, vandkampe, bordtennis og computeren. Vores første fridag vil gå til Jerusalem onsdag. Den 25. marts, hvilket de unge mennesker ser meget frem til. Dette vil i selvfølgelig høre mere om i næste mail, da jeg vil runde af for denne gang med at skrive at jeres kære unge mennesker er utrolige dejlige og de er meget motiveret og glade for at være her.

 

Del på facebook

Foreningen er ...

en humanitær forening. Vi arbejder for at udbrede kendskabet til psoriasis og psoriasisgigt samt at støtte og forbedre forholdene for de mere end 165.000 danske psoriasispatienter og deres pårørende.

Telefonrådgivning

Hver torsdag fra kl. 16.30-18.30 kan du ringe og tale med foreningens socialrådgiver og dermatologiske sygeplejerske

Læs mere

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret omkring psoriasis, forskning og gode tilbud.


Kommende arrangementer

» Se alle arrangementer